The Economist despre Romania: In comparatie cu Ungaria si Grecia, "economia Romaniei pare chiar stabila"

Publicatia britanica The Economist scrie in editia electronica de vineri despre situatia politica de la Bucuresti, dupa investirea noului Guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu, "un istoric poliglot educat la Oxford care pana acum a condus Serviciul de Informatii Externe". Cei mai multi romani par sa se fi saturat de presedintele Traian Basescu al carui mandat expira in anul 2014, arata jurnalistii britanici.

"Traian Basescu are multe calitati, dar cele bune (umorul si energia neobosita) se erodeaza, iar cele plictisitoare (impredictibilitatea, obiectivitatea redusa) ii deranjeaza din ce in ce mai mult chiar si pe sustinatorii sai", scriu jurnalistii, citati de HotNews.

Acum presedintele si-a pierdut premierul, Emil Boc, care a demisionat "pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate, coruptie si incompetenta generala", adauga jurnalistii. Acestia amintesc si despre interventia televizata a lui Basescu care "intr-un stil impulsiv" l-a criticat pe fondatorul SMURD, Raed Arafat pentru "viziuni de stanga" acesta din urma demisionand imediat.

Dar, "protestele din Romania au continuat si dupa reinstalarea in functie a lui Raed Arafat, principala cauza a manifestatiilor fiind aroganta guvernantilor". Dupa doua saptamani, domnul Basescu si-a cerut scuze pentru "gafe pe care le fac, uneori, in public".

"Premierul Emil Boc, in functie din anul 2008, a demisionat in 6 februarie, impreuna cu intregul Cabinet, pentru "atenuarea tensiunilor sociale" si stabilizarea economiei", mai scrie The Economist.

Jurnalistii observa ca, in comparatie cu Ungaria si Grecia, "economia Romaniei pare chiar stabila, in principal datorita guvernatorului BNR Mugur Isarescu, una dintre cele mai respectate figuri publice din Romania".

"Guvernul intentioneaza ca Romania sa adopte moneda euro in 2015. Romanii, satui de cresterea taxelor, de reducerea veniturilor si de serviciile publice de slaba calitate, ar fi mai deshisi sa accepte masurile de austeritate daca politicienii ar fura mai putin si ar comunica mai bine", mai scrie The Economist.

Articolul adauga ca "O alta sarcina majora a noului guvern este eliminarea preocuparilor Uniunii Europene privind statul de drept, situatie care amana aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Fostul premier Adrian Nastase tocmai a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru frauda. Dar niciun alt peste mare nu a fost prins pentru fapte majore de coruptie. The Economist mai mentioneaza ca raportul UE din 8 februarie a aratat "progrese modeste" in combaterea coruptiei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Klaus Iohannis îl aruncă pe Eminescu în bătălia politică din România: ,,Mihai Eminescu a fost un patriot lucid care a crezut în destinul națiunii române”!

astăzi, 14:05

Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua Culturii Naționale și la 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Încă președinte al României, Iohannis a pus declarația într-o ...

Botoșăneanca de la Avocatul Poporului trece prin emoții mari: Renate Weber se află în centrul unui scandal!

astăzi, 12:40

Renate Weber, Avocatul Poporului, se află într-o situație delicată după ce trei organizații sindicale din domeniul poliției au inițiat o plângere penală împotriva sa. Federa...

Casă în pericol în această dimineață, pompierii au reușit să evite în ultima clipă un dezastru! (Foto)

astăzi, 09:02

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Vorona Teodoru. Incendiul se manifesta la nivelu...