Testare a capacităţii de reacţie, promovată de autorităţile botoşănene

Timp de zece ore şi jumătate, autorităţile mai multor oraşe şi comune precum şi instituţii botoşănene au participat la exerciţiul organizat pentru a verifica viteza de reacţie şi de transmitere a informaţiilor în cazul unor inundaţii.

Administraţia Bazinală de Apă - Bârlad a organizat, începând din zorii zilei de marţi, un exerciţiu de simulare a producerii de inundaţii. Zona de desfăşurare a fost este bazinul hidrografic al râului Başeu cu afluenţii de stânga- Podriga, Bodeasa, Avrămeni, Sărata, Popoaia precum şi cu cei de dreapta- Glodul Alb şi Răchita, cu localităţile afectate din revărsări ale cursurilor de apă, cât şi din scurgeri de pe versanţi.

"Simularea informaţională a început la ora 5:00 şi s-a emis ipoteza unei cantităţi de precipitaţii importantă, în care se pot produce scurgeri severe de pe versanţi pe râul Başeu, cu posibile revărsări ale apelor pe raza unităţilor administrativ teritoriale Ştiubieni, Săveni, Vlăsineşti, Hăneşti, Mihălăşeni şi Ştefăneşti. Am urmărit fluxul informaţional ca în orice situaţie reală. S-a pornit de la emiterea unei avertizări meteorologice de cod portocaliu apoi avertizarea hidrologică de cod portocaliu de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, apoi informaţia s-a transmis la dispeceratul de la Botoşani şi apoi la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin dispeceratul de la Iaşi al Apa Prut. S-au estimat depăşiri ale cătelor de inundaţii, s-a transmis prognoza hidrologică, toate aceste informaţii ajungând şi la comitetele locale pentru situaţii de ugenţă şi s-a încheiat toată simularea la ora 15:30", a declarat Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă- Bîrlad.

Responsabilii au considerat că exerciţiul, care a urmărit un scenariu ce poate fi real, a fost un test pentru capacitatea de răspuns a autorităţilor, test pe care acestea l-au trecut.

 

Spune-ne opinia ta