1 iunie, ziua copilului, a fost prilejul perfect de a inaugura atât Aleea Terapeutică, dar şi întreaga "grădină magică" ce a apărut, după o muncă ce a durat luni întregi, între Baza de Recuperare şi clădirea ce adăposteşte NPI şi Centrul de Sănătate Mintală din cadrul Secţiei de Pediatrie.
Pe un loc ce odată era viran a răsărit o frumuseţe de spaţiu de joacă, în care pacienţii NPI se vor putea bucura de culorile naturii, de mirosul plantelor aromatice, de toate jucăriile amplasate afară şi colorate cu mare drag de colaboratorii secţiei, printre care şi Aida Şuster- Boţan.
Spaţiul a fost binecuvântat de preoţii Marius Ciobanu şi Radu Zaiţ, într-o slujbă de sfinţire, urmată de discursurile coordonatorului Secţiei NPI, dr. Laura Jijie, a conducerii Spitalului Judeţean Mavromati, a parlamentarilor prezenţi, Tamara Ciofu şi Viorel Grigoraş. Alături de pacienţi NPI au fost şi elevi voluntari de la mai multe unităţi de învăţământ, care au prezentat o "paradă a modei" cu vestimentaţii realizate din materiale reciclabile.
Revenind însă la Aleea terapeutică, Laura Jijie explică faptul că modelul aleii a fost împrumutat de la Grădina Botanică din Galaţi.
"Copilul porneşte desculţ pe porţiunile de iarbă, piatră de râu, cărămidă, conuri de brad, nisip, coajă de copac, fân, butuci, experimentează diferite texturi care sunt mai dure sau mai relaxante, unde poate să stea mai mult. Ca în viaţă, poate fi o metaforă pentru orice... traseul poate fi efectuat de mai multe ori, poate staţiona într-un loc. Sunt nişte şedinţe care, după ce este parcurs traseul, discuţia cu psihologul poate să reveleze nişte lucruri trăite şi experimentate de ei. Aleea terapeutică nu e doar atât. Continuată cu plante aromatice- lavandă, busuioc, cimbru. Plantele sunt folosite pentru învăţare. Copilul nu vede cum se numeşte planta, ci află după ce inspiră mirosul şi cu această ocazie învaţă să o identifice", spune medicul specialist pedopsihiatru Laura Jijie.
De altfel, şi pacienţii Secţiei de Neuropsihiatrie Infantilă au avut rolul lor în
serbareade 1 Iunie, fiind implicaţi în recitarea de poezii şi şedinţele de cântat.