Tensiuni intre actionarii firmei Casa Painii!

Tensiuni intre actionarii firmei Casa Painii!

 FLORIAN MORUZI  

Faptul ca o problema interna a societatii Casa Painii din Botosani a fost facuta publica, a condus la accentuarea tensiunii intre actionarii firmei, tensiuni care dateaza de ceva vreme, ele mutandu-se acum in instanta. Cea care a deschis public conflictul este Brandusa Hinkerohe, actionar al firmei, acuzatiile acesteia determinand reactia unuia dintre actionarii majoritari, Florian Moruzi.

Florian Moruzi a precizat ca in anul 2004 a primit o oferta de asociere din partea unor cetateni din Germania, care au investit la Casa Painii 120.000 euro, obtinand 20% din actiunile firmei. Era vorba despre Brandusa Hinkerohe, originara din Botosani, cu cetatenie germana, si neamtul Manfred Hinkerohe. Dupa o perioada de doi ani de zile, cei doi soti au decis sa reatraga ceea ce au investit, solicitand celorlalti asociati, Florian Moruzi si Daniel Moruzi, suma de 150.000 euro, pe motiv ca nu au fost solicitati sa participe la deciziile de management luate in firma. Se pare ca decizia celor doi soti germani a fost acceptata de fratii Moruzi, care au facut un contract de cesiune de parti sociale, prin care se obligau sa le plateasca sotilor Hinkerohe suma de 150.000 euro, pe durata a patru ani de zile, in rate lunare egale, insemnand cate 3.000 euro pe luna, in schimbul celor 20% din actiunile firmei.

"Ulterior mi-am dat seama ca probabil e o operatiune, ca e o modalitate clasica de spalare de bani, pentru ca nu investesti undeva pe termen foarte scurt, dupa doi ani sa vii si sa-ti ceri banii inapoi. In momentul acela s-a hotarat sa inapoiem suma ceruta de ei, de 150.000 euro, in rate lunare egale, pe termen de patru ani de zile. S-a platit de la inceputul anului trecut pana in luna noiembrie, cand unul dintre asociati a decedat. Apoi m-am consultat cu avocatii mei si, stiind ca mai exista si alti mostenitori in Germania, am zis a nu facem plati eronate catre unul dintre mostenitori, mai ales ca nu exista nicio hartie care sa clarifice succesiunea", a declarat Florian Moruzi.



 

 

"Niciun notar nu poate sa faca cesiunea de parti sociale doar prin testament"

Patronul de la Casa Painii a spus ca a sunat la Primaria din Delmanhorst, din Germania, unde cei doi soti erau rezidenti, la sectia Mosteniri, explicand autoritatilor germane ca nu vrea sa greseasca fata de terti mostenitori, moment in care cei din Germania au precizat ca cel mai bine este sa sisteze platile pana la primirea unui dosar complet avizat de Judecatoria de acolo cu privire la posibilii mostenitori si procentele lor.

Din cele spune de Moruzi, Manfred Hinkerohe, care a murit la aproape 70 de ani, avea trei copii dintr-o casatorie anterioara, fii care puteau avea calitate de mostenitori ai asociatului sau german, mai ales ca stia ca Brandusa Hinkerohe, de 42 de ani, nu avea o relatie prea buna cu copiii fostului ei sot, alaturi de care a avut un mariaj de aproape 16 ani.

"Graba doamnei Hinkerohe, probabil de a-i eluda pe ceilalti mostenitori, care nu prea aveau habar de o investitie in Romania, a incercat sa ne prezinte un testament, oarecum ca este unicul mostenitor. Niciun notar nu poate sa faca cesiunea de parti sociale doar prin testament, pentru ca un testament poate fi revocat. In luna martie a inaintat un proces prin  care cerea revenirea in intelegerea de plata pe care am facut-o, pe care de altfel l-a si pierdut, pe argumentatia ca nu are nicio dovada ca este unicul mostenitor, nu este facuta succesiunea. Ulterior si-a timbrat din nou actiunea in instante si a cerut inca o data reluarea platilor, urmand ca ea sa-si intocmeasca succesiunea", a adaugat Moruzi.


 


 

 

Asociatul german a murit in conditii suspecte, spune Moruzi!

Patronul de la  Casa Painii spune ca a intrat in posesia actului de succesiune pe data de 1 septembrie, fapt ce poate fi dovedit, de altfel, in parafa notarului, unde este mentionata aceasta data, acesta fiind actul pe care fratii Moruzi il asteptau pentru a relua plata catre asociata lor.

Cele doua parti au convenit in cele din urma sa se intalneasca la inceputul acestei saptamani pentru a merge la notar si a continua intelegerea, insa Brandusa Hinkerohe nu s-a mai prezentat la acea intalnire, invocand ca nu i-a mai raspuns avocata la telefon, ramanand sa se intalneasca spre finalul acestei saptamani.

"Omul acesta, Manfred Hinkerohe, nu a murit de moarte naturala, s-a sinucis din cauza exarcebarii unei relatii libertine ale ei, el avand aproape 70 de ani, l-a dus in pragul disperarii si s-a sinucis cu o arma de vanatoare, era atat de disperat incat a uitat ca in mometul in care vrei sa te  sinucizi cu o astfel de arma iti introduci teava in gura ca sa mori din prima, si s-a sinucis ca si cum ar fi folosit un pistol. Nu a murit din prima, dar a fost ranit foart grav si a murit ulterior la spital. Nu vreau sa discut mai mult, cine e autorul moral, dar nu as vrea sa lasam impresia ca o fi o vaduva ingenua, saraca vaduva pe care ar fi inselat-o niste insi de prin Romania", a mentionat Florian Moruzi.

Referitor la aceste acuzatii, cu privire la moartea suspecta a neamtului Manfred Hinkerohe, reprezentantul legal al Brandusei Hinkerohe, fiind vorba de sora sa, Florina Silion, a spus ca il va da in judecata pe Florian Moruzi pentru calomnie, precizand ca  Brandusa Hinkerohe nu vrea sa comenteze in niciun fel aceste declaratii.
 


Sfatuiti de autoritatile germane sa sisteze platile

Cei doi frati, asociati la Casa Painii, vor relua platile cand se va clarifica situatia si vor sti ca Brandusa Hinkerohe este unica mostenitoare, precizand ca daca platesc  ceva cuiva, acea persoana trebuie sa aiba si capacitatea sa incaseze.

"Din noiembrie, cand a murit Manfred Hinkerohe, si pana pe 1 septembrie, cand a  legalizat traducerea certificatului de unic mostenitor, Brandusa  Hinkerohe nu a avut capacitatea de a incasa bani, pentru ca nu putea sa inchida vanzarea-cumpararea de parti sociale. Acel act de succesiune spune ca doamna Brandusa  Hinkerohe este unic mostenitor, dar probabil sunt unele suspiciuni pentru ca instanta i-a cerut actele originale din Germania", a declarat Moruzi.

Asociatii majoritari ai Casei Painii spun ca au trimis un dosar complet la Delmanhorst, acolo unde este botosaneanca rezidenta, sa-si spuna si Primaria de acolo punctul de vedere vizavi de aceasta situatie si sa trimita apoi un act oficial.

"Noi suntem convinsi ca ea nu instiinteaza mostenitorii, dar Primaria va face cu siguranta lucrul acesta si atunci nu ne vom mai afla si noi in situatia in care ii platim acesti bani si sa mai vina apoi altcineva sa ne mai ceara odata banii acestia. Am fost foarte suspicios sa continui sa fac niste plati pentru ca nu aveam incredere ca este ea persoana care trebuie sa primeasca banii, stiind si cum a murit sotul ei si relatiile mai mult decat reci dintre ea si copiii fostului ei sot, dar si de relatiile foarte reci dintre ea si Manfred inainte de a muri", a conchis Florian Moruzi.
 


Brandusa Hinkerohe, in... audienta la subprefectul Daniel Moruzi! 

De partea cealalta, Brandusa Hinkerohe spune ca nu are rost sa se mai intalneasca cu fratii Moruzi, pentru ca s-a saturat sa mai umble dupa ei, in ideea de a cauta o solutie, si ca asteapta sa se pronunte instanta la cel de-al treilea proces inaintat de ea in justitie, care este programat pe data de 23 septembrie.

"Cum sa ma mai intalnesc cu el, daca eu am fost la el ca sa se gaseasca o solutie sa ne intelegem omeneste, eu cat sa umblu dupa ei? Eu am venit din Germania, domnul Moruzi mi-a promis 9.000 euro ca sa se inchida anul 2009, si cand am ajuns mi-a dat 2.000 euro, si ca imi va da ulterior restul de bani. Cum sa accept asa ceva? Eu sunt unicul mostenitor, eu i-am trimis certificatul de unic mostenitor pe data de 7 iunie, am trimis prin fax, si imi vreau drepturile, restul ce se intampla in Germania nu este treaba lor, este treaba mea. De patru ani de zile ma rog de fratii Moruzi sa-mi dea banii, eu am adus acte clare ca sunt unic mostenitor la Judecatorie si doamna judecator imi spune ca vrea actele originale in limba germana. M-au chemat pe data de 23 septembrie sa le aduc nu stiu ce chitante mai trebuie", a declarat Brandusa Hinkerohe.

Femeia spune ca a fost si la celalalt asociat al ei de la Casa Painii, la subprefectul Daniel Moruzi, facand si o referire la acea scrisoare deschisa pe care subprefectul a inaintat-o mass-mediei spre publicare, prin care isi oferea sprijinul pentru toti cetatenii judeului Botosani, ca daca au o problema sa apeleze cu incredere la el.

"Am fost si la domnul subprefect, i-am spus ca sunt un locuitor al judetului Botosani, pentru ca a iesit in presa ca cetatenii judetului Botosani sa vina la el sa-i ajute, si asa am mers si eu la dansul sa mi se rezolve problema. Eu stiu ce investitii s-au facut in firma?, nu stiu nimic. Eu sambata plec in Germania si am sa le spun fratilor Moruzi sa-mi trimita toata suma de bani in Germania si am sa vin sa facem toate actele care se cuvin, dar nu numai cei 120.000 euro care mi se cuvin, ci si 20% din capitalul firmei, pentru ca datorita banilor mei firma s-a ridicat. Am sa vad ce se intampla pe data de 23 septembrie la cel de-al treilea proces", a adaugat Brandusa Hinkerohe.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani – FC Voluntari, astăzi de la ora 14:30

astăzi, 10:40
64

FC Botoșani și FC Voluntari se întâlnesc astăzi în etapa a opta a play-out-ului Superligii.Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Voluntari!FC Botoșani are un total de 2...

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și F.C. Voluntari!

astăzi, 10:24
128

Meciul, contând pentru runda a VIII-a din această ediție a play-out-ului SuperLigii României, se va desfășura pe stadionul "Municipal" din Botoșani și va începe la or...

Lumânările lăsate nesupravegheate, pericol de incendiu. Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere!

astăzi, 09:43
22

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...