Tarife zilieri 2022: Ce remunerații minime trebuie să le plătească beneficiarii, mai nou, celor ce lucrează cu ziua

Tarife zilieri 2022: Ce remunerații minime trebuie să le plătească beneficiarii, mai nou, celor ce lucrează cu ziua

Dacă până în iunie 2022 beneficiarii trebuia să respecte un singur tarif minim pentru remunerarea zilierilor, situația s-a schimbat: acum sunt două tarife minime, iar schimbarea e adusă de stabilirea unui salariu minim de 3.000 de lei pentru un domeniu unde se poate lucra și ca salariat, și ca zilier. 

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim - concret, pe 2022, asta înseamnă 15,239 lei/oră (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie să o respecte beneficiarii lucrărilor în aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, mai puțin în sectorul agricol şi în industria alimentară.

În domeniul agroalimentar, de la 1 iunie 2022, așa cum a confirmat recent și Inspecția Muncii, „valoarea minimă a remunerației la care are dreptul zilierul care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional în sectorul agricol şi în industria alimentară este cea prevăzută la art. III alin. (1) și (2) din Legea nr. 135/2022”: 17,928 lei/oră.

Domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, care a fost modificată în acest sens chiar primăvara asta, când a mai apărut un domeniu în lista reglementată, scrie AvocatNet.ro.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru. Excepțional, însă, este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dar doar dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face prin orice mijloc legal de plată, deci, de principiu, în numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă. 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă beneficiarul activității prestate de un zilier, pentru că nu îl putem numi angajator, așa cum este prevăzut de Codul muncii, este să înregistreze, la începutul zilei de muncă, datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor. Această înregistrare trebuie făcută negreșit, în fiecare zi în care zilierul se prezintă.

Toate drepturile și obligațiile pe care atât firma, cât și zilierul le au în activitatea lor sunt prevăzute de Legea 52/2011.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident cu patru victime în această seară, mașină răsturnată pe marginea drumului! (Foto)

astăzi, 20:40
968

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și un echipaj de prim ajutor SMURD, dar și două ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambul...

Valeriu Iftime, gata să deschidă poarta egiptenilor care vor să construiască la Botoșani o fabrică de medicamente!

astăzi, 19:45
176

Este vorba despre investiția unor oameni de afaceri la Răchiți, unde s-ar putea deschide o fabrică de medicamente de anvergură europeană.”Mă rog ca nu doar Moș Crăciun să fie preg...

Doliu în sănătate, s-a stins din viață un cunoscut medic din Botoșani!

astăzi, 18:40
2243

Gheorghe Avram a fost medic, director de instituție, parlamentar, a fost soț și tată, dar mai presus de toate a vrut ipoteșteanul cu rădăcini în Valea Oituzului să lase în urma sa ...