Sute de elemente de munitie descoperite in judetul Botosani!

În ultimii trei ani, personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Nicolae Iorga al Judeţului Botoşani a avut mai mult de 100 misiuni pirotehnice, ocazie cu care au fost ridicate peste 1.000 de elemente de muniţie (proiectile de artilerie, muniţie de infanterie).

Cele mai multe obiecte ale morţii au fost descoperite pe raza localităţilor din S-E judeţului, zone unde au fost dispuse trupe în timpul conflictelor armate. Majoritatea au fost aduse la suprafaţă pe timpul executării unor lucrări agricole. Muniţia, aflată într-o stare avansată de degradare, era deosebit de vulnerabilă în cazul în care ar fi fost mânuită de către persoane neavizate. O grenadă, cel mai des element de muniţie descoperit pe raza judeţului Botoşani, poate provoca pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale pe o raza de circa 200 metri .

“Cu toate avertismentele pirotehniştilor, botoşănenii continuă să procedeze greşit atunci când descoperă elemente muniţie rămase neexplodate. Nu de puţine ori, cei care le-au găsit, le-au dus acasă sau în locuri cu aglomerări de persoane, ignorând sfaturile specialiştilor I.S.U., potrivit cărora nu trebuie să le atingă sau să le mişte din locul unde au fost descoperite. Având în vedere acest aspect, pirotehniştii au intensificat activităţile de informare preventivă în scopul implementării procedurilor de acţiune în cazul descoperirii elementelor de muniţie, precum şi a informării populaţiei privind modul de comportare atunci când găseşte astfel de obiecte", a declarat plt. maj. Dorina Lupu, purtator de cuvant ISU Botosani.

Pentru neutralizarea celor peste 1.000 de elemente de muniţie s-au folosit circa 100 kg de exploziv. Cea mai mare cantitate de muniţie de artilerie (81 de proiectile de diferite calibre) a fost descoperită în ziua de 3 noiembrie 2008. Iniţial, ISU Botoşani a fost sesizat despre faptul că pe tarlaua Chişculiţa din satul Rediu, comuna Răuseni, s-au descoperit trei proiectile. În urma cercetării terenului cu mijloace de detecţie a metalelor, pirotehniştii au dat peste un depozit de muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial. Acesta era situat la o adâncime de aproximativ 20 – 25 de centimetri, iar în cazul efectuării unor lucrări de arătură la o adâncime mai mare de 25 de centimetri exista risc de explozie. Întrucât proiectilele erau în stare activă, cu un grad ridicat de pericol la transport şi manipulare, s-a luat decizia ca distrugerea să se execute la faţa locului.

Cea mai dificilă misiune a avut însă loc pe data de 25 mai 2010, când personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică din cadrul I.S.U. Botoşani a fost solicitat să ridice o grenadă rămasă înţepenită între roţile din stânga – spate ale unui camion. Muniţia a fost descoperită de şoferul autovehiculului, care, ajuns în balastiera Cândeşti, a verificat roţile înainte de încărcare. În urma unei intervenţii extrem de riscante, mr. Ştefan Uşurelu a reuşit să extragă grenada dintre roţile camionului.

A fost o intervenţie foarte dificilă, având în vedere spaţiul îngust şi locul unde era blocată grenada, necesitând operaţiuni complexe de extragere. Este un caz inedit, datorită faptului că probabilitatea ca o grenadă să nimerească din albia unui râu între roţile unui camion este extrem de mică, a precizat mr. Uşurelu.

Şi în acest caz, pirotehniştii au stabilit că exista pericol de explozie, întrucât grenada defensivă era în perfectă stare de funcţionare şi avea pârghia focosului sărită. Dacă ar fi explodat în timp ce camionul se afla în trafic, ar fi pus în pericol atât vieţile ocupanţilor, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic.

I.S.U. Botoşani recomandă populaţiei care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniţiei sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi. Să anunţe I.S.U. sau Poliţia prin telefonul de urgenţă 112, pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente, a declarat purtatorul de cuvant al ISU Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!

astăzi, 10:15

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...

Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!

astăzi, 10:00

Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...

Blue Monday 2025, cea mai tristă zi din an. Psiholog: „Această zi comercială poate crește numărul cazurilor de depresie și anxietate”

astăzi, 09:45

Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți...