Suspecţi de fraude informatice, prezentaţi instanţelor pentru arestare preventivă

Ancheta organelor judiciare germane referitoare la infracţiunile de fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic a dus la reţinerea a 11 persoane, în urma percheziţiilor ce au avut loc marţi în opt judeţe şi municipiul Bucureşti.

Cei 11 reţinuţi vor fi prezentaţi miercuri instanţelor de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Vâlcea cu propunerea de arestare preventivă. Grupul infracţional din care făceau parte cei 11 a fost destructurat, marţi dimineaţa, în urma a 64 percheziţii domiciliare în 9 judeţe şi în municipiul Bucureşti - 26 în judeţul Vâlcea, 15 în judeţul Cluj, 14 în municipiul Bucureşti, două în judeţul Buzău, două în judeţul Bihor şi câte o percheziţie în judeţul Hunedoara, Dâmboviţa, Botoşani, Neamţ şi Dolj.

Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2015, pe raza municipiului Bucureşti, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni de fraudă informatică, fals informatic şi spălare de bani. Până în prezent, ar fi fost racolate persoane care ar fi deschis conturi în străinătate (aproximativ 230) şi în România (aproximativ 120), la grupul infracţional aderând mai mulţi membri, pentru a induce în eroare victimele prin intermediul comunicărilor on-line.

Grupul infracţional era structurat pe trei paliere- coordonatorul reţelei şi alţi membri ar fi racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare. Alți membri ar fi lansat oferte de bunuri fictive, pe diferite site-uri de profil din Europa, ar fi creat adrese de e-mail, introducând date informatice necorespunzătoare cu realitatea, ar fi creat pagini false de internet, pe care ar fi copiat pagini aparţinând unor companii cunoscute de tranzacţii on-line și ar fi corespondat cu victimele, prin intermediul poştei electronice, pentru transferarea sumelor de bani pentru presupusele bunuri achiziționate. De asemenea, ceilalți membri ar fi deschis conturi bancare în România şi în străinătate, pe care le-ar fi pus la dispoziţie grupării, în schimbul unor sume de bani.

"Creierul" afacerii, un tânăr de 28 de ani, şi-ar fi însușit 30-35% din fiecare tranzacție, diferenţa fiind primită de autorul fraudei. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la 4.000.000 de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Antrenorul Leo Grozavu crede că meciul cu "Bătrâna Doamnă" se va disputa pe un teren alunecos!

astăzi, 14:30

FC Botoșani traversează un moment excelent în actuala stagiune a Ligii 1. Formația moldoveană a bifat 4 succese consecutive, două în finalul sezonului regular și alte două în ...

Gravidă din Iaşi, trimisă acasă după ce a stat nemâncată 30 de ore ca să intre în cezariană. Au urmat 3 zile de chin!

astăzi, 14:00

Caz revoltător la Iaşi. O gravidă îşi acuză medicul ginecolog că a lăsat-o 30 de ore nemâncată, înainte de cezariană. Apoi a anulat operaţia şi ar fi trimis-o să nască &...

Proiect catehetic: Cum au învățat tinerii botoșăneni să-și mărturisească credința prin fapte!

astăzi, 13:13

Parohia „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Botoșani a desfășurat, între 24 februarie și 4 aprilie, un program catehetic dedicat tinerilor. Tema proiectului a fost „Mărturisire...