Superstiții și tradiții pentru prima zi din noul an

Prima zi din an nu este doar un nou început, ci și ziua în care creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile ( numit și Vasile cel Mare). 1 ianuarie este o zi cu semnificații numeroase, dar și o zi în care se respectă diverse tradiții și în jurul căreia există o serie de superstiții.

În prima zi din an, românii sărbătoresc cu mese pline un nou început și îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, fiind și ziua onomastică a celor care îi poartă numele. Este o zi cu puternică semnificație, iar superstițiile și tradițiile sunt nelipsite.

Superstiții și tradiții de Sfântul Vasile 2023

Sfântul Vasile a fost episcopul Cezareii și este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe, dar şi unul dintre cei mai mari teologi creştini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379. Sfântul Vasile a fost un apărător al săracilor şi celor oprimaţi, fiind cel care a inițiat numeroase acte de caritate.

Potrivit spynews.ro, Sfântul Vasile este apărătorul creştinilor, „păzitor de duhurile rele”, motiv pentru care prima zi a anului a ajuns să fie considerată un moment bun pentru desfășurarea practicilor magice.

În această zi se zice că e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. De asemenea, după ce te speli pe faţă, se spune că e bine să te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, pentru a fi curat şi sănătos tot anul. Există și partea negativă și anume o superstiție care spune că dacă dormi de Sfântul Vasile, s-ar putea să fii leneş tot anul.

Tradiția mai spune că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat. Totodată, în ziua de Anul Nou, orice familie trebuie să fiarbă un cap de porc, pentru a avea un an bogat.

O superstiție pe placul multora este cea care spune că e bine să se bea mult vin, pentru că atât cât vom bea, atât vom avea şi sânge în obraji. Se spune și că așa cum e ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului.

Pe 1 ianuarie, copiii obişnuiesc să meargă cu sorcova din casă în casă, pentru a le ura oamenilor bogăţie şi sănătate. „Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica” sunt alte urări specifice primei zile din an.

În mediul rural încă există obiceiul dezlegării anului. Tinerii colindă prin sat şi fac zgomote cu bice, buciume sau oale, astfel încât să alunge duhurile rele.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elena Lasconi a trecut în fața lui Marcel Ciolacu! PSD nu mai are candidat la prezidențiale!

astăzi, 09:37

Călin Georgescu se situează în continuare pe primul loc, cu aproape 23% din voturi. Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu foarte puține voturi în fața lui Marcel Ciolacu. CĂLIN ...

Casa unui botoșănean în pericol de a fi mistuită de flăcări, pompierii au intervenit prompt!

astăzi, 09:24

Casa unui bărbat din Petricani a fost în pericol, luni dimineață, 25 noiembrie din cauza izbucnirii unui incendiu. Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit prompt și au stins f...

Diego Armando Maradona ar fi împlinit 64 de ani! „Şi dacă mor, vreau să mă nasc iar şi să fiu fotbalist”!

astăzi, 09:15

Născut la Buenos Aires pe 30 octombrie 1960, Maradona a devenit legendă la Boca Juniors. A jucat pentru Argentina în 115 meciuri, pentru care a marcat 50 de goluri. În 1982 a devenit ...