Superluna din 1 august, cunoscută sub numele de Superluna Sturion, a strălucit pe cer marți, 1 august, iar luna calendaristică se va încheia cu Superluna Albastră în data de 30 august.
Aceasta este a doua dintr-o serie de patru superluni care vor avea loc în vara anului 2023, începând cu Superluna din iulie.
După ce, pe 1 august, Superluna Sturion și-a arătat în întregime fața luminată, luna va începe să scadă în luminozitate, intrând în faza numită "micșorare". Luna în descreștere va apărea la orizont și va răsări cu o oră mai târziu în fiecare zi. Acest lucru va conduce la următoarea lună nouă, care va avea loc pe 16 august 2023.
În timpul lunii noi, care marchează începutul unui nou ciclu lunar de 29,5 zile, luna va fi complet întunecată și va răsări și apune în jurul orei 6 dimineața, respectiv 6 seara. Asta înseamnă că în timpul lunii noi, luna va fi complet absentă de pe cerul nopții.
După luna nouă, partea luminată a lunii va începe din nou să se îndrepte către Pământ, determinând fața lunară să strălucească progresiv. Astronomii numesc acest fenomen "creștere".
Aceasta va duce la următoarea superlună, Superluna Albastră de pe 30 august.
"Vara superlunilor" se încheie pe 28 septembrie 2023 cu Luna Plină a Porumbului, care cade la cinci zile după echinocțiul de septembrie din 23 septembrie, marcând sfârșitul verii în emisfera nordică.
Ultima dată când două superluni au apărut în aceeași lună calendaristică a fost în 2018 - și nu se va mai întâmpla până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul Virtual Telescope Project - de unde și sintagma „o dată pe lună albastră”, arată StirileProTV.
Foto: Imagini surprinse marți seara la Mănăstirea Vorona, autor Maica Sofronia: