Subcomisia fantoma care a anuntat ca Ponta NU a plagiat: membri "la secret", document nesemnat

Subcomisia care a emis aseara un raport in care sustine ca premierul Ponta nu a copiat in teza de doctorat a intrat in functiune pe 11 iulie la solicitarea Consiliului National de Etica. Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Etica (CNE), Gabriela Catana, a declarat, in aceasta dimineata, pentru gandul.info ca numele membrilor comisiei sunt secretizate de regulamentele CNE si ca "nici macar informal nu stie" cine sunt expertii care sustin ca Ponta nu a plagiat. La randul sau, Petru Andea, membru al CNE, a explicat, pentru gandul, ca raportul care il disculpa pe Victor Ponta de plagiat are valoare unui "simplu punct de vedere". De altfel raportul care spune ca premierul nu a plagiat nu este semnat. Gabriela Catana, purtatorul de cuvant al ANCS in cadrul carei functioneaza Consiliul National de Etica, a explicat pentru gandul ca CEN a decis la ultima sedinta din data de 6 iulie sa solicite un punct de vedere unui grup de experti. Acesta subcomisie externa a Consiliului National de Etica a fost activata pe 11 iulie si este format din specialisti in drept, profesori in cadrul Universitatilor din Iasi, Timisoara si Bucuresti. "CEN a hotarat in cadrul ultimei intalniri sa formeze o comisie de specialisti in domeniul dreptului care sa analizeze acesta teza. Acesta comisie trage o concluzie si inainteaza un raport catre Consiliul National de Etica. Acesta comisie este formata din specialisti in drept de la Iasi Timisoara si Bucuresti. Acesta comisie de experti a analizat teza de doctorat in functie de legislatia care era in vigoare la momentul in care ea a fost sustinuta", a declarat Gabriela Catana.

Consiliul National de Etica a trimis solicitari catre Universitatile din Iasi, Timisoara si Bucuresti pentru desemnarea profesorilor experti in drept care sa faca parte din acest organism care a emis raportul preliminar. În final, urma sa fie alesi intre 3 si 5 specialisti care au emis un raport in care sustin ca teza de doctorat a lui Victor Ponta nu este un plagiat. Gabriela Catana a declart pentru gandul ca nu stie in acest moment cati membri are acesta comisie de specialisti.

Comisia de specialisti este secreta. CNE da un "verdict" miercuri

Reprezentantii CNE au declarat pentru gandul ca numele membrilor comisiei de specialisti este confidential. De altfel, Gabriela Catana a precizat ca nu poate spune nici daca raportul prezentat de presa si atribuit acestei comisii este real. "Potrivit articolului 33 al regulamentului de functionare al Consiliului National de Etica, se prevede ca rapoartele in analiza sunt confidentiale. Nici eu nu stiu cine face parte din acesta comisie de specialisti", a declarat Catana. Procedura prevede ca raportul comisiei de specialisti va fi discutat in sedinta de miercuri 18 iulie a Consiliului National de Etica. "Luand in calcul acest raport, membrii Consiliului National de Etica isi vor forma propria opinie si vor lua o decizie. Se va face un nou raport care va fi transmis Directiei Juridice a Ministerului Educatiei. Abia dupa acesta faza, decizia va fi facuta publica", a precizat Gabriela Catana.

Potrivit Medifax, documentul emis de comisia de specialitate nu este asumat de catre nimeni. Raportul care sustine ca Victor Ponta nu a plagiat nu este semnat de nimeni. Singura precizare este ca aceasta Comisie este una independenta, de specialitate.

Petru Andea: Consilliul National de Etica nu a luat o decizie in acest moment

Raportul comisiei de experti nu echivaleaza cu o decizie a Consiliului National de Etica, a precizat Petru Andea membru al CNE. "Nu este o subcomisie a CNE, este vorba de o comisie de experti. Ei nu fac parte din Consiliul National de Etica. Conform legii, avem posibilitatea sa cerem pareri din afara CNE. Eu nu am vazut raportul, el va fi analizat la sedinta de maine. Consiliul National de Etica nu a luat o decizie nu avea cum sa faca asta", a declarat Petru Andea. Nici Petru Andea nu stie cine face parte din comisie de experti. "Oricum acel raport are valoare unui simplu punct de vedere care va fi discutat in cadrul sedintei Consiliului National de Etica", a mai declarat Petru Andea.

Pe 9 iulie, fostul ministru al Educatiei, Liviu Popa a modificat componenta Consiliului National de Etica. În urma cu o saptamana, presedintele CNE si-a prezentat demisia din motive mediale. Un al membru al comisiei, Romita Iucu si-a dat si el demisia. ANCS a trimis o adresa la Ministerul Educatiei prin care solicita numirea unui presedinte si suplimentarea numarului de membri ai CNE de la 11 la 19.

sursa: gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD: PNL Botoșani a încălcat din nou legislația electorală

astăzi, 11:47

Biroul Electoral Central a stabilit că liberalii au încălcat legislația electorală prin promovarea online a candidaților la alegerile parlamentare, fără inscripționarea codului de mandat...

Eduard Florescu și George Miron vor deschide etapa a IV-a din eSuperliga programată astăzi la Polivalentă!

astăzi, 11:15

Cea de-a IV-a rundă din cadrul acestui eveniment va fi găzduită astăzi, 30 noiembrie, începând cu ora 13:30 de Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiu. Cei mai...

Un botoșănean pe lista absolvenților Cursului de Director Sportiv organizat de FRF!

astăzi, 10:55

Claudiu Keşeru, Gabriel Tamaş, Viorel Moldovan, Cosmin Moţi şi Daniel Niculae se numără printre absolvenţii Cursului de Director Sportiv organizat de FRF în parteneriat cu Double Pass. ...