Stresul, recunoscut ca boală profesională. Care sunt angajații cu cele mai mari probleme

Stresul, recunoscut ca boală profesională. Care sunt angajații cu cele mai mari probleme
După ce s-au întâlnit cu colegii de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă din țară, reprezentanții Ministerului Muncii promit că stresul va fi recunoscut ca boală profesională, fiind în căutarea de soluții pentru o viitoare lege. 

Deja mai mulți angajați au avut de suferit în urma problemelor determinate de stres, o boală care poate duce chiar și la deces. La Constanța, de pildă, au fost mai multe cazuri într-o săptămână. "La Constanța s-au înregistrat, apropos de stres, patru accidente mortale la persoane cuprinse între 35 și 45 de ani. Au fost un funcționar public, un agent de pază, un altul inginer și altul în domeniul imobiliar", a spus Tiberiu Pleșu, inspector-șef la ITM Constanța, pentru Digi 24.

Potrivit unui studiu, cei care lucrează în construcții, în domeniul bancar sau în transporturi sunt printre cei mai stresați angajați, iar motivul principal în rândul tinerilor este salariul.

Ministerul Muncii înregistrează în fiecare an aproape o sută de mii de plângeri legate de acest aspect. Ba mai mult, cerințele prea mari, personalul insuficient sau responsabilitățile uriașe sunt factori de stres care au dus la crearea unor lacune și în sistemul de stat.

Stresul este și motivul pentru care s-a ajuns la o lipsă de interes a celor sub 40 de ani și, automat, la îmbătrânirea populației active. Potrivit studiilor, până în anul 2030, angajații cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani din țările europene, inclusiv România, vor repezenta aproape o treime din totalul forței de muncă, un procent îngrijorător de mare, spun specialiștii.

Reacţia la stres se instalează treptat atunci când individul este supus un timp îndelungat unor condiţii de tensiune psihică, mai ales atunci când este atinsă imaginea sa, situaţia maritală, profesională sau materială. De obicei individul îşi revine când situaţia stresantă a fost înlăturată, deşi uneori pot rămâne unele sechele sau o vulnerabilitate crescută faţă de anumiţi factori de stres. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
266

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
328

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
742

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...