Stimulente pentru functionarii din institutiile de control!

Angajaţii instituţiilor de control ale statului vor beneficia de stimulente calculate ca procent din salariu şi, în plus, vor fi premiaţi şi în funcţie de valoarea prejudiciilor descoperite, arată proiectul noii Legi a controlului. Actul normativ nu introduce însă şi criterii de evaluare în ceea ce priveşte stimulentele procentuale, lăsând practic decizia la latitudinea şefilor de instituţii.

Menţionăm că principala motivaţie a guvernului cu privire la eliminarea stimulentelor a ţinut tocmai de faptul că ele ar fi fost acordate la grămadă, fără evaluări profesioniste, scrie Romania Libera.

"Ordonatorii principali de credite vor putea aproba anual acordarea unui spor salarial lunar de maximum 30% din salariul de încadrare pentru persoanele cu atribuţii de control, la propunerea conducătorilor entităţilor cu atribuţii de control", stipulează articolul 22 al legii. Pe de altă parte, actul normativ introduce şi amenzi noi pentru contribuabili. "Dacă agenţii economici care sunt controlaţi nu prezintă toate actele solicitate sau nu li se permite accesul, ei pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 25.000 de lei (pentru persoanele juridice) şi între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice", arată proiectul de lege.

Bonusuri în funcţie de captură

Funcţionarii din zona controlului vor avea posibilitatea de a-şi creşte veniturile şi prin alte bonusuri. "Ordonatorii de credite vor acorda stimulente pentru persoanele cu atribuţii de control care, în urma exercitării acestor atribuţii, au descoperit prejudicii sau sume datorate la bugetul de stat sau local mai mari de 100.000 lei", arată legea.

Valoarea stimulentelor va fi de 1% din valoarea prejudiciul. Angajatul "premiant" nu va primi banii până când statul nu recuperează integral prejudiciului, scrie sursa citata.

Printre instituţiile cu atribuţii de control se numără Direcţiile de Finanţe, Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii sau Autoritatea Naţională a Vămilor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...

Cum funcționa „fabrica de români” de la Săveni și cum era împărțită șpaga. Populația orașului s-a dublat peste noapte, dar doar în acte!

astăzi, 13:59

Detalii scandaloase ies la iveală în dosarul fabricii de acte false de la serviciul de evidență a populației din orașul Săveni care a făcut instant mii de oameni din spațiul fostei Uniun...

Bucurii și necazuri în casele lui Conu’ Cotin Zamfirescu din Botoșani

astăzi, 12:45

La Botoșani, în prima parte a anului 2024, locuitorii orașului au putut admira, din exterior, finalizarea lucrărilor de reabilitare a Casei Constantin Zamfirescu. Edificiul, situat pe Strada ...