Stil de viaţă sănătos: Uleiul de măsline versus uleiul de floarea soarelui

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă şi nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat.

În ţara noastră, uleiul din floarea soareluieste consumat în proporţie 80%, în vreme ce uleiul de măsline este preferat de doar 1,6% dintre români, potrivit unui studiu realizat anul trecut de institutul de cercetare Nielsen.

Uleiul de floarea soarelui este preferat, în principal, datorită preţului redus. În Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, predominant este uleiul de măsline.

În Polonia, cel mai consumat este uleiul de rapiţă, iar in Slovenia popular este uleiul de dovleac presat la rece. În lume, cel mai mare consum este de ulei de soia, apoi de palmier şi de rapiţă, uleiul de floarea soarelui plasându-se abia pe locul patru.

În cel mai fericit caz, românii cumpără ulei de măsline când sunt promoţii în supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gătit.

Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul că cei mai mulţi dintre români nu îşi permit să utilizeze frecvent ulei de măsline. La asta se adaugă şi obiceiurile de consum mai puţin sănătoase, orientate pe cantitate şi nu pe calitate, precum şi suprafeţele mari cultivate cu floarea soarelui.

Cele mai multe uleiuri de măsline sunt extravirgine, însă numai pe etichetă.

Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice şi fără niciun fel de tratament chimic. În schimb, uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitate mai slabă decât cel virgin.

Uleiul de măsline este ideal pentru prăjit, deoarece încălzit, nu îşi modifică structura, mai mult, îşi păstrează valorile nutritive mai bine decât alte uleiuri. În timpul procesului de prăjire, uleiul de măsline formează o crustă pe suprafaţa mâncării, fapt care împiedică pătrunderea substanţelor nocive generate de procesul prăjirii şi îmbunătăţeşte savoarea mâncării.

Uleiul de masline poate fi refolosit de până la cinci ori, cu condiţia să fie turnat în cantitate suficient de mare în tigaie. Uleiul de măsline formează un scut de protecţie pentru organism, apărându-l de infecţii şi ajută la regenerarea ţesuturilor. Acesta este foarte bine tolerat de stomac.

De fapt, funcţia sa de protecţie are efecte benefice împotriva gastritei şi ulcerului. Reduce în mod consecvent colesterolul. Prin faptul că favorizează digestia, ajută la absorţia elementelor nutritive, în special a vitaminelor şi sărurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipaţiei.

Uleiul de măsline este un leac universal, potrivit tuturor vârstelor.

Sursa: Realitatea.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

27 iulie: Încep la Ipotești Atelierele de interpretare a textului CreativLit, ediția a VII-a! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Programul include atât ateliere în care se comentează poezie și proză eminesciană, cât și ateliere în care se propun pentru discuții texte ale scriitorilor contemporani i...

Lecții de siguranță: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! (Foto)

Saturday, 26 July 2025

Curiozitate, soare și entuziasm, trei cuvinte care descriu pe deplin întâlnirea de vineri după-amiază a jandarmilor botoșăneni cu tinerii participanți la cea de-a patra serie a Progr...

A plecat de acasă și nu s-a mai întors: Rodica este de negăsit!

Saturday, 26 July 2025

La data de 25.07.2025, orele 15:47, lucrătorii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, au fost sesizați despre faptul că Agavriloae Rodica Gabriela de 23 ani, a plecat de la dom...