Stil de viaţă sănătos: Uleiul de măsline versus uleiul de floarea soarelui

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă şi nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat.

În ţara noastră, uleiul din floarea soareluieste consumat în proporţie 80%, în vreme ce uleiul de măsline este preferat de doar 1,6% dintre români, potrivit unui studiu realizat anul trecut de institutul de cercetare Nielsen.

Uleiul de floarea soarelui este preferat, în principal, datorită preţului redus. În Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, predominant este uleiul de măsline.

În Polonia, cel mai consumat este uleiul de rapiţă, iar in Slovenia popular este uleiul de dovleac presat la rece. În lume, cel mai mare consum este de ulei de soia, apoi de palmier şi de rapiţă, uleiul de floarea soarelui plasându-se abia pe locul patru.

În cel mai fericit caz, românii cumpără ulei de măsline când sunt promoţii în supermarketuri, pentru a-l folosi la salate, nicidecum pentru gătit.

Lipsa de interes pentru acest aliment se poate explica prin faptul că cei mai mulţi dintre români nu îşi permit să utilizeze frecvent ulei de măsline. La asta se adaugă şi obiceiurile de consum mai puţin sănătoase, orientate pe cantitate şi nu pe calitate, precum şi suprafeţele mari cultivate cu floarea soarelui.

Cele mai multe uleiuri de măsline sunt extravirgine, însă numai pe etichetă.

Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice şi fără niciun fel de tratament chimic. În schimb, uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitate mai slabă decât cel virgin.

Uleiul de măsline este ideal pentru prăjit, deoarece încălzit, nu îşi modifică structura, mai mult, îşi păstrează valorile nutritive mai bine decât alte uleiuri. În timpul procesului de prăjire, uleiul de măsline formează o crustă pe suprafaţa mâncării, fapt care împiedică pătrunderea substanţelor nocive generate de procesul prăjirii şi îmbunătăţeşte savoarea mâncării.

Uleiul de masline poate fi refolosit de până la cinci ori, cu condiţia să fie turnat în cantitate suficient de mare în tigaie. Uleiul de măsline formează un scut de protecţie pentru organism, apărându-l de infecţii şi ajută la regenerarea ţesuturilor. Acesta este foarte bine tolerat de stomac.

De fapt, funcţia sa de protecţie are efecte benefice împotriva gastritei şi ulcerului. Reduce în mod consecvent colesterolul. Prin faptul că favorizează digestia, ajută la absorţia elementelor nutritive, în special a vitaminelor şi sărurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipaţiei.

Uleiul de măsline este un leac universal, potrivit tuturor vârstelor.

Sursa: Realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cornișa sărbătorește 1 decembrie pe gheață cu patinaj, curling și hochei!

astăzi, 15:40

Pe 1 Decembrie, începând cu ora 10:00, la Cornișa Aqua Park se sărbătorește Ziua Națională a României cu un spectacol deosebit. Va avea loc un eveniment plin de enegie, eleg...

PNL Botoșani: Votează Reformele lui Bolojan – Votează PNL! O șansă pentru un stat modern, eficient și european!

astăzi, 15:20

România are nevoie de un restart. În fața provocărilor economice, sociale și administrative, țara noastră are o șansă unică: reformele propuse de Ilie Bolojan și adoptate de PNL. ...

”Între revoluții”: O nouă premieră de gală la Botoșani, intrarea GRATUITĂ! (Foto, Video)

astăzi, 14:30

Lavinia Braniște este autoarea romanelor ”Mă găsești când vrei” (Polirom, 2021), ”Sonia ridică mâna” (2019) și ”Interior zero” (2016), acesta din ...