Stiai ca poti merge gratuit la medicul stomatolog?

Stiai ca poti merge gratuit la medicul stomatolog?
Putini romani stiu ca, in baza contributiei la sistemul public de sanatate, beneficiaza de anumite tratamente stomatologice gratuite sau decontate in proportie de 60%. Iata cum trebuie sa procedati pentru a va rezolva problemele dentare cu bani mai putini. 
 
Asiguratii de pana la 18 ani, precum si beneficiarii unor legi speciale (veterani de razboi , vaduve de razboi, persoane persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revolutionari) au dreptul la aproximativ 40 de servicii stomatologice gratuite, printre care se numara consultatii, tratamentul cariei simple, extractii sau anestezii.

Asiguratii de peste 18 ani beneficiaza de 13 servicii stomatologice gratuite (printre care tratamentul hemoragiei si alveolitei, tratamentul parodontitelor sau reparatia protezelor) si de 7 servicii decontate in proportie de 60%, cum sunt spre exemplu extractiile sau proteza acrilica.

"Pentru a beneficia de servicii medicale de medicina dentara, asiguratii trebuie sa se adreseze furnizorilor de servicii medicale de medicina dentara aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari sociale de sanatate de care apartin", a explicat la solicitarea AvocatNet.ro departamentul de presa al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit reprezentantilor CNAS, listele cu furnizorii de servicii medicale de medicina dentara din ambulatoriu care au incheiate contracte cu casele de asigurari de sanatate sunt afisate pe paginile web ale fiecarei case de asigurari de sanatate. VEZI AICI LISTA PENTRU BOTOSANI (Click pe link, apoi in meniu FURNIZORI DE SERVICII - ASISTENTA MEDICALA STOMATOLOGICA)

Ce documente va sunt necesare

Reprezentantii CNAS ne-au mai precizat ca, pentru a beneficia de servicii de medicina dentara decontate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, pacientii trebuie sa prezinte medicilor dentisti documente justificative privind calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Daca sunteti salariati, pentru a va demonstra calitatea de asigurati, este nevoie ca angajatorul sa va elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca vi se retine si vireaza contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Adeverinta, cu o valabilitate de 3 luni, se elibereaza pe propria raspundere a angajatorului, insa modelul acesteia este stabilit de autoritati prin Ordinul nr. 903/2007 si folosirea acestui format este obligatorie.

Persoanele fizice autorizate, in schimb, trebuie sa isi demonstreze calitatea de asigurat printr-o adeverinta de asigurat, valabila tot 3 luni de la momentul emiterii, eliberata pe baza urmatoarelor documente:
 

act de identitate; dovada achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate la zi. Tot de adeverinta de asigurat au nevoie si celelalte categorii de persoane care sunt asigurate in sistemul national de sanatate pentru a-si dovedi aceasta calitate. Adeverinta de asigurat se elibereaza de Casa de Asigurari de Sanatate, pe baza anumitor documente, reglementate de Ordinul nr. 617/2007. Documentele solicitate difera in functie de categoria din care fac parte persoanele respective (sunt someri, pensionari, elevi, etc.). Concret, iata care sunt aceste documente.

Pensionarii au nevoie de:
 

actul de identitate, cuponul mandatului postal de achitare a drepturilor sau a talonului de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara, din luna anterioara. In cazul pierderii acestor documente sau pana la dobandirea lor, calitatea de pensionar poate fi dovedita cu o adeverinta eliberata de institutia platitoare a pensiei. Adeverinta de asigurat eliberata pentru pensionari are valabilitate 2 ani.

Somerii trebuie sa pregateasca:
 

actul de identitate; carnetul si/sau adeverinta de somaj. In cazul somerilor, adeverinta de asigurat eliberata este valabila 6 luni.

Copiii in varsta de pana la 18 ani au nevoie de actul de identitate sau certificatul de nastere, dupa caz. Adeverinta de asigurat le va fi valabila pana cand implinesc 18 ani.

Adeverinta pentru elevii sau studentii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani se elibereaza pe baza urmatoarelor documente:
 

act de identitate; document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student; declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca. Adeverinta de asigurat eliberata pentru acestia este valabila pe durata anului scolar/universitar.

Parintii aflati in concediu pentru cresterea copilului
au nevoie de:
 

actul de identitate decizia emisa de directiile judetene de munca, familie si egalitate de sanse, respectiv de Directia de Munca, Familie si Egalitate de Sanse a Municipiului Bucuresti; In acest caz, adeverinta de asigurat va avea o valabilitate de 2 ani, calculati de la data emiterii.

Femeile insarcinate sau lauze care solicita eliberarea adeverintei de asigurat trebuie sa prezinte:
 

actul de identitate; adeverinta medicala; certificatul de nastere a copilului - pentru lauze; un document eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau documente justificative din care sa rezulte ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara; Adeverinta de asigurat eliberata va fi valabila valabila 1 an de la data emiterii.

Dosarul persoanelor cu handicap trebuie sa cuprinda:
 

actul de identitate; certificatul de incadrare intr-un grad de handicap; un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute de legea prin care li s-a stabilit aceasta calitate. Adeverinta de asigurat va fi valabila 1 an.

Pentru un coasigurat aflat in intretinerea unui asigurat, documentele necesare la eliberarea adeverintei de asigurat sunt:
 

actul de identitate; documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata; documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile; declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii; declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva. Adeverinta de asigurat, in acest caz, va fi valabila 3 luni de la data emiterii.


avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
247

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
308

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
243

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...