Statul ne fură prin prize. Plătim facturi umflate la curent pentru a întreține clientela statului

Lunar plătim pe factura la electricitate o taxă cu nume straniu: taxa de cogenerare. Acești bani, care ar trebui să facă din România o țară competitivă energetic,"răsplătesc" cu vârf și îndesat companii de stat din energie, ajutându-le să supraviețuiască.
 
În contul acestei "taxe de cogenerare" abonații la rețeaua de electricitate plătesc, prin intermediul facturilor lunare, câțiva lei sau zeci de lei, în funcție de valoarea facturii. Nota de plată crește uneori  și cu 5-10% din cauza acestei taxe, bani care se adaugă scumpirii energiei din ultimul timp. Per total, în 2012 am achitat cu toții nu mai puțin de un miliard de lei în contul cogenerării, altfel spus, fiecare român a contribuit cu circa 45 de lei.
 
Ce este "cogenerarea"


Companiile care produc energie în cogenerare realizează în același timp energie electrică și termică. Schema de sprijin susținută din cotizațiile lunare ale românilor la factura de electricitate ar trebui să meargă către aceste companii și să susțină lucrările lor de "înaltă eficiență". În ultimii doi ani lucrurile nu au stat însă deloc așa. Statul a îndreptat fondurile spre companii publice, de regulă, care realizează doar investiții uzuale, și pe care "fondurile salvatoare" mai degrabă le-au ajutat să supraviețuiască, spun specialiștii.

Ajutate de banii strânși de la români, companiile oferă  energie termică la prețuri mici, care permit primăriilor, ce dețin aceste companii, să acorde subvențiile la căldură, făcându-și capital electoral. De cele mai multe ori, banii nici nu ajung la cei care au cu adevărat nevoie de subvenții. Iar România rămâne o țară ineficientă energetic.
 
Bonusuri de două ori mai mari!

Banii de pe facturile la electricitate sunt colectați lunar de Transelectrica și, tot lunar, sunt împărțiți de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) către beneficiari. În ultimii doi ani, ANRE a stabilit o formulă de calcul foarte generoasă: în multe cazuri, bonusul a ajuns să acopere chiar și de aproape două ori valoarea investițiilor pe care ar trebui să le încurajeze, potrivit informațiilor strânse de EVZ.
 
Ajutor pe timp de vară


Specialiștii spun că schema de eficientizare ajută de fapt la menținerea în viață a companiilor. "CET-urile înregistrează mai mult venituri pe timp de iarnă, când consumul de energie termică este mare. A fost concepută o schemă care să le ajute și restul anului, când veniturile lor sunt mai mici", a spus pentru EVZ un oficial al Transelectrica.
 
Cum justifică ANRE
 
Chiar și autorităților, le vine greu să justifice supracompensarea acordată companiilor din energie. La întrebarea dacă este normal ca bonusul oferit de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei să depășească cu mult nivelul investițiilor realizate de companii, reprezentanții ANRE ne-au răspuns că banii acordați din eroare pot fi luați înapoi.

"Începând cu 2014, ANRE realizează anual, la nivelul fiecărui beneficiar de bonus, dacă ajutorul acordat a condus la supracompensare (dacă din bilanțul cheltuieli/venituri aferent producției în cogenerare rezultă o rată a rentabilității în valori reale, inainte de impozitare mai mare de 9%), producătorul având obligația returnării cuantumului supracompensării determinate de ANRE", au spus aceștia. Nu se știe de unde ar putea da înapoi sumele aceste companii care au nevoie de bani nu doar pentru investiții, ci și pentru acoperirea nevoilor curente.


Citiţi continuarea pe  evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie pentru legalizarea sistemului Homeschooling în România

astăzi, 11:23

Homeschooling-ul este un sistem alternativ ce poate oferi multiple avantaje in procesul educational atata copiilor cat si familiilor care il aleg. De ce este important? Homeschooling-ul este un ...

Pericol în trafic îndepărtat de către polițiștii de frontieră, conducător auto sancționat penal!

astăzi, 10:50

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Dorohoi au sancționat penal un bărbat care conducea un ansamblu auto, fără a deține permis de conducere. Luni, 18 noiem...

Monica Pillat, In Memoriam Dinu Pillat: ”Sã aprindem cu toţii o lumânare a neuitãrii de ziua lui!”

astăzi, 10:27

Pe 19 noiembrie se împlinesc 103 ani de la naşterea romancierului şi istoricul literar Dinu Pillat. Strãnepot al lui I.C. Brãtianu, el a venit pe lume şi a crescut într...