Statul român este sărac dar își pătește foarte bine angajații pe care îi are la buget, care sunt semnificativ mai bine remuneraţi comparativ cu sectorul privat, de două ori mai mult, iar în unele situații chiar de trei ori.
România a rămas şi în 2019 lider în UE, pentru al treilea an consecutiv, la cât alocă pentru salariile angajaţilor statului din veniturile strânse prin taxe şi impozite de la populaţie şi firme, venituri care sunt printre cele mai reduse în rândul ţărilor membre, scrie astăzi profit.ro.
Cheltuielile pentru salarii, plătite angajaţilor din administraţia centrală, dar şi celor din administraţia locală, au reprezentat anul trecut 35,44% din veniturile statului român - o cifră în urcare de la 34,22% în 2018. Iar asta în condiţiile în care şi veniturile au crescut, relevă ultimele date, analizate de profit.ro.
Ponderea în PIB a cheltuielilor cu salariile angajaţilor din sectorul public s-a situat în România anul trecut la 11,2%, peste media UE de 10,1%.
Veniturile statului român, colectate în principal din taxe şi impozite, sunt, însă, reduse, de 31,7% din PIB anul trecut, faţă de o medie UE de 46,2% din PIB. Deci cu aproape 15% mai puțin!
Citeşte întregul articolul pe Profit.ro.