Standardul de viata, modificat din pix! Cum o vom duce mai bine in 2013

Standardul de viata, modificat din pix! Cum o vom duce mai bine in 2013
Vi se pare ca preturile din magazine au luat-o razna? Ca banii din salariu nu va mai ajung? Daca ar fi sa luam in calcul statisticile oficiale, realitatea este alta: cresterea preturilor s-a temperat in noiembrie. Daca acum va mira ce auziti la televizor, din 2013 vom trai un adevarat SF.

Asta pentru ca metodologia de calcul a inflatiei va fi schimbata din pix, astfel incat pe hartie o vom duce mult mai bine.

Dupa ce, dintr-un calcul statistic, venitul pe cap de locuitor al romanilor a crescut substantial, urmare a scaderii numarului locuitorilor, o alta statistica va fi "corectata" din 2013 – cea privind evolutia preturilor.

Constantin Chirca, director Directia Statistica din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la seminarul EU-Cofile 2012, declara recent ca de anul viitor, in calculul inflatiei va fi scazuta ponderea cheltuielilor alimentare de la 31% spre media europeana, care este 15,3%. 

"Este foarte probabil ca din 2013 INS sa tina cont in determinarea inflatiei si de fluxurile monetare din conturile nationale, nu doar de bugetele familiilor", a spus Chirca, potrivit publicatiei Capital.

"Precizia pe fluxurile monetare din conturile nationale este mai buna decat cea pe bugetele gospodariilor. Deja INS calculeaza inflatia in functie de aceasta metodologie, pentru ca e necesar sa ne aliniem cu statele din UE. In prezent, doar Romania mai calculeaza inflatia doar pe baza bugetelor familiilor", a mentionat reprezentantul BNR.

Mai pe romaneste, daca acum inflatia este influentata destul de puternic de cresterea preturilor alimentelor, de anul viitor, aceasta pondere va scadea.

Altfel spus, vom avea o inflatie cu mult mai mica, in conditiile in care celelalte componente luate in calculul inflatiei au o dinamica mult mai redusa.

"In realitate, ponderea cheltuielor cu mancarea in cosul de consum al unei familii depaseste 50%, nu 30%. Daca vor sa reduca ponderea, inseamna ca vor sa mistifice si mai mult datele", a declarat pentru DailyBusiness.ro analistul economic Ilie Serbanescu.

Potrivit acestuia, dincolo de cheltuielile alimentare, si cele cu combustibilii sunt calculate gresit.

"Caldura vine cu 8-9% in cosul de consum. Sa imi spuna si mie cine cheltuieste doar 8-9% din venituri pe intretinere, in Romania reala? Poate cei bogati, ca la bloc situatia este cu totul alta. In mod real, combustibilii au un impact mai mare in inflatie decat este calculat in prezent", a precizat Serbanescu.

Analistul Cristian Dinulescu are o explicatie pentru schimbarea modului de calcul a inflatiei.

"2013 va fi anul in care se va incerca, la nivel european, deci inclusiv in Romania, temperarea efectelor crizei economice prin inflatie, adica prin tiparire de bani. La fel au facut si americanii care au dat drumul la tiparnita. Va fi o mistificare de ordin statistic in dulcele stil clasic", explica acesta.

2013 se anunta a fi anul scumpirilor. Dincolo de preturile produselor din import ce vor creste ca urmare a devalorizarii euro, ne vom confrunta si cu liberalizarea preturilor la gaze si energie electrica. Un adevarat val inflationist care nu se va regasi decat in mica parte in statistici. Va mai aduceti aminte de perioada anilor 90, cand erau disponibilizati cei din minerit?

Primeau zeci de salarii compensatorii cu care abia puteau sa isi cumpere un televizor sau o canapea. Cam asa, insa la proportii mult mai reduse, va arata situatia in 2013.

"Nu vom avea in niciun caz cresteri de preturi galopante, dar se va incerca temperarea efectelor crizei prin tiparire de bani. Cu cat ai mai multi bani in piata, cu atat acestia vor valora, in mod real, mai putin", explica Dinulescu.

In opinia lui Ilie Serbanescu, ceea ce face BNR cu statisticile privind inflatia nu trebuie neaparat condamnat. "Se respecta un standard european. Nu acuz BNR, chiar daca e un profitor de pe urma aceste situatii. Problema se pune altfel. Daca in Occident isi permit sa faca asta pentru ca la ei nivelul de trai e ridicat, in Romania joaca de-a inflatia este periculoasa", afirma acesta.

Analistul crede ca atata timp cat nu vom avea statistici reale privind situatia din economie, sa nu ne mire faptul ca politicienii nu vor lua masuri eficace pentru cresterea economica.

Reactiile vin in contextul in care Institutul National de Statistica (INS) a anuntat, marti, ca rata anuala a inflatiei s-a temperat la 4,56%, dupa ce in noiembrie preturile de consum au crescut pe total cu numai 0,04%.

Evolutia inflatiei ar fi fost influentata de scaderile de preturi inregistrate la marfurile nealimentare si servicii. "In luna noiembrie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,3%, iar cele ale marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au scazut cu 0,1% pentru fiecare", se arata intr-un comunicat al INS.

Dintre alimente, cel mai mult s-au scumpit ouale, cu 8,07%, iar cea mai mare reducere, de 1,6%, a fost raportata la fructe si conserve din fructe. O scadere apropiata (1,5%) a fost consemnata in cazul preturilor combustibililor, iar in ceea ce priveste serviciile s-au ieftinit chiriile, transportul aerian, abonamentele la telefon si televiziune, fiecare cu sub 1%.

Banca Nationala a Romaniei se asteapta la o inflatie de 5,1% in acest an, si de 3,5% in 2013.

Preturi ca in Occident, salarii ca in Romania

Potrivit unui studiu realizat de Societatea Academica din Romania (SAR), in pofida veniturilor salariale mici, Romania si-a actualizat in timp preturile la utilitati si chiar la alimente cu cele practicate in tarile Uniunii Europene.

"In conditiile cheltuirii unor sume calculate in dolari PPP de aproximativ 6 ori mai mici pe cap de locuitor decat in tari avansate economic precum Olanda sau Germania, s-a facut permanent rabat la calitatea serviciilor si la acoperirea in profil teritorial cu servicii medicale, populatia rurala beneficiind de infrastructura si personalul medical in mult mai mica masura decat cea urbana", mentioneaza documentul.

PPP inseamna purchasing power parity - unitate monetara care reflecta puterea de cumparare a acelorasi bunuri si servicii in tarile comparate.

Cu alte cuvinte, balanta dintre salarii si preturi este total disproportionata. Ce inseamna asta? Ca suntem tot mai saraci.

Cum se calculeaza inflatia

Informatiile pentru calculul indicelui preturilor de consum (IPC) se obtin printr-o cercetare selectiva lunara organizata de INS. Se colecteaza preturi de vanzare cu amanuntul pentru un nomenclator de circa 1.820 sortimente in aproximativ 7100 de magazine si unitati prestatoare de servicii din orasele resedinta de judet.

Ponderile utilizate pentru calculul IPC sunt obtinute din ancheta bugetelor de familie (ABF) si rezulta din structura cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodarie pentru cumpararea bunurilor si plata serviciilor necesare satisfacerii nevoilor de trai.

Sursa: dailybusiness.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Botezatu: Canibalii din politica de partid!

astăzi, 22:29
21

Canibalii din politică! După cum se știe, sunt un candidat independent la funcția de consilier local al Primaria Municipiului Botosani.În această calitate, în perioada imediat urm...

Sabina a plecat dimineață la școală, dar nu a mai ajuns acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 21:42
551

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni.Fata a plecat de acasă marți dimineață, în jurul orei 7:00,...

Poliția în alertă: Copil de 13 ani dispărut, a plecat de acasă pe bicicletă, cu un ghiozdan în spate!

astăzi, 21:37
168

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca.Marți, în jurul orei 14:00, Vlăduț a părăsit domiciliul, iar p&aci...