Este vorba despre o eclipsă parțială de Lună. Spectacolul astronomic va putea fi admirat și pe cerul României. Potrivit specialiștilor, cei care doresc să se bucure de acest eveniment nu au nevoie de o protecție specială a ochilor ca în cazul eclipselor de Soare.
Marți seară, 17 septembrie 2024, spectacolul unei eclipse parţiale de Lună va fi vizibil pe cer senin în America de Nord şi America de Sud, în timp ce miercuri dimineață el va putea fi admirat în Africa şi Europa. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, la București, Luna va apărea chiar în timp ce iese din penumbră.
Spectacolul astronomic pe care toți românii îl vor putea admira
O eclipsă parțială de Lună are loc atunci când Pământul trece între Soare şi Lună, aruncând o umbră care întunecă o parte a acesteia şi pare să o înghită. Deoarece Luna va fi mai aproape de Pământ decât de obicei, ea va apărea puțin mai mare pe cer. Miercuri, 18 septembrie 2024, eclipsa va putea fi urmărită în țara noastră de la ora 3:39 şi se va încheia la ora 7:05, maximul ei fiind la ora 5:44.
„Eclipsa se produce în noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, marți spre miercuri, când Luna se va afla la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces. Pe tot parcursul nopții, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii.
Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 03:39. În acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult.
În apropierea maximului, însă, începând cu ora 05:30, partea de sud a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus. Maximul se va produce la ora 05:44, când Luna va fi total în penumbră și aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la ora 06:16 și din penumbră la ora 07:05. La București, Luna apune chiar în timp ce iese din penumbră”, a anunțat Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, potrivit Bugetul.