Specialiștii avertizează că piața e plină de ”roșii toxice”. Semnele legumelor sănătoase

Fiţi foarte atenţi ce roşii cumpăraţi şi de unde. Specialiştii avertizează că unele pot fi toxice. Dacă găsiţi înăuntru firicele alb-verzui, înseamnă ca seminţele încolţesc şi pot acumula solanină, o substanţă care dăunează organismului. În plus, roşiile sunt tratate cu diverse substanţe, mai ales dacă sunt aduse din afara ţării şi trebuie să reziste unui drum lung.

O femeie a cumpărat roşii de la un supermarket din Oradea.

“Am rămas uimiţi, aşa ceva nu am văzut în viaţa mea. Am avut impresia că e vierme. Şi m-am uitat: stai, mă, asta nu e vierme, că are şi verde, ceea ce înseamnă că încolţeşte, e destul de încolţită. Şi zilele trecute mi-a mai povestit cineva c-a luat din altă parte exact aşa”, explică femeia.

Fructele şi legumele cu seminţe încolţite ne pot îmbolnăvi, avertizează specialiştii. Acestea acumulează o substanţă numită solanină, care este toxică pentru organism.

Radu Șumalan, profesor fiziologie vegetală USAMVB Timişoara: “Fenomenul nu este unul singular, se întâmplă frecvent la roşii, dar şi la alte specii - castraveţi, poate să apară la pepene, la măr. Condiţiile de mediu, condiţiile în care sunt păstrate, din cauza trecerii bruşte de la o temperatură scăzută la o temperatură ridicată, sămânţa iese practic din stadiul acela de latență şi intră în proces de germinare.”

În funcţie de concentraţie şi de cantitate, solanina duce la deshidratare şi chiar la insuficienţă renală.

Dr. Virgil Musta, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara: “Fenomenele sunt în special digestive, manifestate prin greţuri, prin vărsături, prin colici abdominale şi scaune.”

Fermierii spun că fructele şi legumele aduse din afara ţării sunt de cele mai multe ori tratate cu diverse substanţe şi date cu ceară. Şi asta pentru a le coace forţat, dar şi pentru a rezista la transportul de lungă durată fără să îşi piardă aspectul.

În mod natural, o roşie rezista cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ține şi 6 luni.

Marcel Maxim, fermier: “Se folosesc foarte mulţi fertilizanţi, hormoni de creştere. Se folosesc hormoni la legare, se folosesc hormoni de coacere. Fructele, deşi nu ajung la maturitate fiziologică, ele pot coace. Arată impecabil, dar, în interior, procesele fiziologice se dezvoltă în continuare.”

În ultimii 5 ani, importurile de roşii au crescut considerabil. Principalii noştri furnizori sunt Turcia, Italia şi Spania.

Agricultorii ne dau câteva ponturi ca să recunoaştem o roşie sănătoasă. Codiţa nu trebuie să fie uscată. Dacă este lemnoasă, înseamnă că roşia a fost grăbită să se dezvolte. Dacă în pulpa are un cerc alb e semnul că a fost tratată cu diverse substanţe.

 

stirileprotv.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Deputatul Marius Budăi a explicat la DC News cum a eliminat pragul la pensii, de 9,4% din PIB, pus în PNRR de către PNL și USR. Au fost implicate și sindicatele europene

astăzi, 20:10

Social-democratul le-a arătat oficialilor europeni că nicio altă țară europeană nu a scris în Planul său pentru Redresare și Reziliență un prag raportat la PIB care să limiteze creșt...

Locuință dintr-o localitate din Botoșani, cuprinsă de flăcări: Proprietarul a suferit arsuri!

astăzi, 19:30

Un incendiu s-a produs, în această după-amiază, într-o casă din localitatea Draxini. Bunurile aflate într-o încăpere au luat foc de la jarul căzut din sobă pe materiale ...

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

astăzi, 18:40

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...