Softuri-spion pe net! Atentie, oricine iti poate asculta telefonul!

Softuri-spion pe net! Atentie, oricine iti poate asculta telefonul!
"Alo, buna ziua. Convorbirile dumneavoastra telefonice au fost ascultate. Nu de ieri, de azi, ci de o jumatate de an. Ochi nevazuti v-au citit mesajele, urechi nestiute v-au ascultat discutiile, inclusiv cele care nu au fost purtate la mobil, ci... langa el". Un astfel de anunt-bomba de la autoritati au primit ieri in jur de 30 de persoane, dupa ce SRI-ul a "interceptat" o afacere, pe cat de revoltatoare, pe atat de infloritoare!

Un program de internet adus din strainatate de un barbat, care se simtea inselat, a fost multiplicat si vandut tuturor celor care voiau sa-si spioneze apropiatii. In special, soti si sotii. 55 de suspecti sunt la audieri, acuzati ca au adus atingere sigurantei nationale!

Rand pe rand, zeci de persoane din Botosani, Hunedoara, Alba, Iasi, Bucuresti, Bihor, Mures, Buzau si Galati au ajuns in fata procurorilor DIICOT.
 
Investigatorii spun ca suspectii au ascultat convorbirile telefonice ale sotiilor, iubitelor pe care le suspectau ca nu le sunt fidele. Cei mai multi invinuiti sunt, de altfel, barbati. Cu totii au cumparat softul, sustin procurorii, de la un anume Nicolae Oproiu.
 
Acesta s-a apucat de afacere in ianuarie 2009. Oficial vindea pe internet rochii de mireasa. In realitate, ar fi vandut programe numite "spy" cu 800 de lei bucata. Generos, instala gratuit softul pe calculatorul sau telefonul celui care devenea spion.
 
 
Astfel de programe cu ajutorul carora poti sa asculti ce vorbeste cineva pe telefonul mobil, se gasesc cu usurinta pe Internet. Ilegalitatea apare chiar din momentul in care ai descarcat produsul in calculatorul tau.
 
Simplul fapt ca detii un asemenea program este infractiune, daca il si folosesti asa cum au facut 50 de persoane din mai multe judete ale tarii, aduci atingere sigurantei nationale. Serviciile secrete nu neaga ca ar putea exista in acest moment structuri paralele care fac interceptari ilegale.
 

Potrivit Mediafax, procurorii DIICOT au constatat ca cei implicati in interceptari neautorizate au "monitorizat" reporteri ai unor televiziuni locale, sotiile, concubinele, iar cei care utilizau inregistrarile erau chiar si angajati ai unei firme de detectivi particulari.
 
Printre cei care au operat interceptari sunt si oameni de afaceri, iar printre cei ascultati sunt si un reporter local al postului Antena 1, si un corespondent local de la Realitatea TV, au adaugat sursele citate.
 
Ancheta se realizeaza de catre Serviciile Teritoriale ale DIICOT de la Alba si Iasi.


Mihai Moldoveanu, specialist IT, spune ca varianta light iti permite doar sa citesti sms-uri, sa vezi lista de apeluri facute si primite si sa citesti emailurile! Mai departe, varianta pro permitea inclusiv ascultarea, inregistrarea de pe telefonul respectiv dintr- o incinta in momentul in care posesorul telefonului se afla intr-o incinta, iar varianta extended permitea si ascultarea in timp real a convorbirii plus localizarea pe GPS a telefonului respectiv!
 
Totusi, ca sa faca toate aceste lucruri trebuie sa aiba acces la telefon. Specialistii spun ca aparatul trebuie conectat la Internet, pentru ca un program sa fie instalat pe el.
 
Insa, din acel moment, orice convorbire intre dumneavoastra si alta persoana poate fi interceptata. Discutia telefonica este ascultata si inregistrata in timp real cu ajutorul unui calculator pe care exista aplicatia respectiva.  
 
"Tu primesti un telefon, iar in momentul respectiv telefonul tau trimite un mesaj de atentionare catre serverul celui care te monitorizaeaza, iar el te poate suna pe telefonul tau si sa asculte in timp real conversatia ta. Desi telefonul nu suna, tu nu vezi nimic...",  mai explica Mihai Moldoveanu.
 
Astfel de softuri au fost concepute de programatori pentru bani si reprezinta o afacere care are ca punct de plecare strainatatea. Produsul este vandut din Occident, loc in care autoritatile romane nu au competenta. Abia dupa ce ajunge in Romania, se-ntampla infractiunea.
 

Cum te protejezi ca sa nu devenii o victima a unor spioni amatori?
 
1. In primul rand, nu lasi telefonul din ochi sub nicio forma.
 
2. Se poate instala, se poate scana telefonul cu un program antivirus sau exista firme specializate care se ocupa de verificari!


 


Sursa: incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
119

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
367

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
67

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...