Programul durează trei luni și este deja în plină desfășurare. Site-ul publika.md scrie că morga din Chișinău a fost deja vizitată joi, 2 mai, de șase bărbați cărora le-au fost suspendate permisele de conducere. Potrivit noii strategii de reeducare a acestei categorii de șoferi, bărbații au fost nevoiți să asiste la o autopsie, să spele cadavre, precum și locurile în care acestea sunt păstrate.
Programul de reeducare costă 4.000 de lei moldovenești (953 RON), sumă achitată de către șoferi. Aceștia trebuie să bifeze prezențe la douăsprezece sesiuni – unele la morgă, altele la spital, unde vor oferi ajutor victimelor accidentelor rutiere. Astfel, cei care conduc sub influența băuturilor alcoolice au ocazia să vadă cu propriii ochi consecințele acestui comportament.
„Pentru a disciplina aceşti subiecţi este nevoie de un impact maxim, pentru ca aceştia să devină mult mai disciplinaţi şi în trafic; pentru a conştientiza care este problema, cum au ajuns în această situaţie şi pentru a nu repeta“, explică Andrei Iavorschi, şeful Inspectoratului Naţional de Probaţiune, citat de publika.md.
Pe lângă participarea la acest program, în care momentan sunt înrolate 24 de persoane, șoferii din Republica Moldova care vor să își redobândească permisul de conducere trebuie să susțină din nou examenul auto.
Potrivit agora.md, sancțiunile aplicate șoferilor moldoveni au devenit extrem de drastice începând din decembrie 2018, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a noii legi rutiere. Conducătorilor auto prinși băuți la volan li se anulează pe loc permisul, fără ca aceștia să primească vreo dovadă înlocuitoare. Mai mult decât atât, dacă alcoolemia acestora depășește 0,3 mg/l în aerul expirat, carnetul este anulat pe viață.
Sursa: publika.md