Șoferii mașinilor de poliție, pompieri sau de pe ambulanțe, trimiși la cursuri

Șoferii mașinilor de poliție, pompieri sau de pe ambulanțe, trimiși la cursuri

Cei ce conduc mașini speciale, printre care și șoferii de ambulanțe, maşini de pompieri sau poliţie, vor fi nevoiți să participe la cursuri ce-i vor ajuta să prevină accidentele rutiere. Măsura apare în Propunerea legislativă privind completarea Ordonanței de Urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, document ce a fost adoptat tacit de Senat și care mai are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptare la deputați și de publicarea în Monitorul Oficial.

Propunerea legislativă va impune, dacă va parcurge întreg traseul legislativ și măsurile conținute vor ajunge să se aplice, o obligație suplimentară pentru șoferii mașinilor speciale. Astfel, șoferii mașinilor ce sunt dotate cu girofaruri vor trebui să participe obligatoriu la cursuri de conducere defensivă. În cadrul acestor cursuri, șoferii vor beneficia de pregătire specială pentru prevenirea accidentelor rutiere.

După cum stabilește Codul Rutier, mașinile speciale sunt cele dotate cu girofaruri, indiferent de culoarea lor. Mai exact, mașini de poliție, de pompieri, jandarmerie, ambulanță, armată sau mașini folosite la transportul anumitor mărfuri sau substanțe periculoase, la repararea drumurilor, la deszăpezire sau la transporturile agabaritice.

Pe de altă parte, proiectul conține, pe lângă obligația amintită mai sus și care-i vizează exclusiv pe șoferii mașinilor speciale, și măsuri menite să încurajeze participarea șoferilor la cursuri de conducere defensivă, ce pot contribui la reducerea numărului de accidente rutiere.

Concret, după cum prevede documentul, atât persoanele fizice cât și firmele care plătesc salariaților cursuri de conducere defensivă vor putea deduce cheltuielile cu acestea din impozitul pe venit ori pe profit.
Prin măsurile conținute de propunere se dorește conformarea cu obiectivele Programului Uniunii Europene pentru Siguranță Rutieră 2011-2020, unul dintre acestea fiind reducerea cu 50% a numărului de decese rezultate din accidente rutiere, în condițiile în care siguranța rutieră reprezintă unul dintre principalii factori ce influențează calitatea vieții cetățenilor.

Din păcate, ambulanţele sunt tot mai des implicate în accidente rutiere grave în judeţul Botoşani. În luna ianuarie 2018 o femeie de 72 de ani din Săveni a fost izbită în plin de o autosanitară în misiune. Femeia a murit după câteva zeci de minute la spital. Un alt accident a fost la începutul lunii august a anului trecut, atunci când o autospecială de prim-ajutor de la SMURD, care transporta un pacient către Urgenţe, a fost izbită, pe Bulevardul Mihai Eminescu, la intersecţia cu strada Sucevei, de o maşină al cărei şofer nu i-a acordat prioritate, deşi avea semnalele luminoase şi acustice în funcţiune.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de deputați, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
805

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
252

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
218

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...