Șoferii își vor putea vedea online istoricul sancțiunilor rutiere, au votat senatorii

Printr-o propunere legislativă adoptată luni de senatori, parlamentarii vor să asigure cadrul legal necesar pentru ca deținătorii de permise de conducere să aibă acces permanent la istoricul sancţiunilor rutiere. Mai exact, din toamna anului viitor, șoferii vor putea verifica online istoricul sancțiunilor rutiere.

Proiectul legislativ ce stabilește cadrul legal pentru ca titularii permiselor de conducere să aibă acces permanent la istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice se-ndreaptă acum, după ce a primit votul senatorilor, către votul decisiv al deputaților, scrie Avocatnet.ro.

Potrivit acestuia, Poliţia Română va asigura accesul online al șoferilor la istoricul sancţiunilor rutiere, pe baza unui cont creat de aceștia în aplicaţia informatică pe care o folosesc acum autoritățile pentru evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.

În mod evident, șoferii nu vor putea modifica datele din aplicație, ci doar le vor putea vedea și vor putea genera și descărca un certificat în format electronic.

Certificatul privind istoricul sancţiunilor rutiere se va genera la momentul solicitării de către titularul permisului de conducere, după cum scrie în viitoarea lege.

Măsura e programată să intre în vigoare la 30 septembrie 2023, iar în 30 de zile de la acel moment, Ministerul Afacerilor Interne va trebui să elaboreze norme metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern.

Și în prezent se poate solicita istoricul sancțiunilor rutiere primite de șoferi, doar că actuala procedură implică completarea unei cereri în acest sens (ce se poate trimise prin e-mail sau depune direct la sediul unității de poliție) și ridicarea de la ghișeu a documentului ce atestă istoricul.

Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice poate fi solicitat de șoferi începând din 2021, până atunci, șoferii putând solicita Poliției rutiere doar numărul de puncte de penalizare pe care îl aveau.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transformer de Botoșani. Cum face Valeriu Iftime trecerea de la patron la șef de județ

astăzi, 13:34

Proaspăt intrat în politică, prosperul om de afaceri Valeriu Iftime crede că nu este în incompatibilitate și în conflict de interese dacă își continuă contractele pe car...

Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie și va sfinți casa parohială la o parohie din Botoșani

astăzi, 13:21

În data de 19 octombrie 2024, în Parohia „Sfântul Nicolae” din comuna Bălușeni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfinț...

Becali și-a făcut calculele: ”Gata, nu mai am emoţii cu play-off-ul. Câştigăm şi cu Botoşani!”

astăzi, 12:13

FCSB are două victorii şi două remize în ultimele patru etape ale campionatului, iar Gigi Becali, patronul echipei roș-albastre, a comentat despre rezultatele etapei. În etapa 11, C...