Soferii care circula fara rovinieta ar putea ramane fara certificatul de inmatriculare, pana cand vor face dovada platii amenzii contraventionale, potrivit unui proiect de act normativ, care modifica reglementarile din domeniu. Guvernantii doresc reintroducerea sanctiunii, desi anul trecut, renuntasera la aceasta. De asemenea, noile prevederi ar putea permite soferilor sa cumperere rovinieta si pe o perioada de zece zile, nu doar pe o zi, 7, 30, 90 de zile si un an, cum se intampla in prezent.
Soferii care nu isi cumpara rovinieta risca sa li se retina certificatul de inmatriculare, pana in momentul in care vor face dovada platii amenzii contraventionale, potrivit unei proiect de ordonanta de urgenta, publicat pe site-ul Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine care modifica si completeaza OUG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.
In momentul de fata, pentru lipsa rovinietei, soferii sunt sanctionati doar cu amenda, cuprinsa intre 250 si 500 de lei.
In schimb, reglementarile propuse de Guvern prevad ca: "In cazul constatarii contraventiei prin intermediul terminalelor de interogare, utilizatorilor romani si straini, odata cu aplicarea amenzii contraventionale, se aplica si sanctiunea contraventionala complementara de retinere a certificatului de inmatriculare al vehiculului, de catre personalul abilitat in acest sens, potrivit legii, pana la prezentarea dovezii de achitare a amenzii contraventionale".
Prevederea este surprinzatoare, in conditiile in care, in iulie 2012, guvernantii au renuntat la sanctionarea soferilor prin retinerea certificatului de inmatricularea pana la plata tarifului de despagubire. Inainte de aceasta data, conducatorii auto surprinsi fara rovinieta erau sanctionati cu amenda si cu plata unui tarif de despagubire, iar pana la momentul achitarii tarifului, acestora li se retinea certificatul de inmatriculare.
O alta modificare, adusa de proiectul de ordonanta, ofera posibilitatea posesorilor de autoturisme si vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone sa cumpere rovinieta pe o perioada 10 zile. Tarifele care ar urma sa se aplice pentru acest tip de rovinieta vor fi de 4 euro, pentru autoturisme si de 8 euro pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone.
De asemenea, noile reglementari modifica definitia rovinietei valabile, astfel ca aceasta va reprezinta inregistrarea in baza de date a SIEGMCR (n.r. – sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei).
In plus, proiectul precizeaza mai clar ca perioada de valabilitate a rovinietei incepe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator si expira la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
Mai mult, daca ziua de inceput a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua in curs, valabilitatea acesteia incepe la ora inregistrarii informatiilor privind achitarea tarifului de utilizare in baza de date a SIEGMCR si expira la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.
O alta modificare, care ar putea fi introdusa, stipuleaza ca in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehiculului, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care, la achitarea tarifului de utilizare, numarul de identificare al vehiculului a fost inscris corect.
Legislatia in vigoare stabileste ca soferii trebuie sa informeze in scris CNADNR cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare.
Se modifica tarifele pentru vehiculele de mare tonaj
Rovinieta valabila pentru o zi ar urma sa fie mai scumpa pentru vehiculele de mare tonaj, in timp ce tariful pentru rovinietele valabile pentru 7, 30 sau 90 de zile ar urma sa se reduca, potrivit reglementarilor propuse de Guvern.
Pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata de pana la 7,5 tone si pentru cele de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorula auto) tariful pentru rovinieta pe o zi ar urma sa creasca de la 4 la 11 euro, pentru 7 zile sa scada la 20 la 16 euro, pentru 30 de zile sa se reduca de la 52 la 32 de euro, iar pentru 90 de zile sa scada la 120 la 96 de euro.
Pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata care nu depaseste 12 tone si pentru cele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto) taxa pentru rovinieta ar urma sa se modifice astfel:
• pe o zi creste de la 7 la 11 euro;
• 7 zile scade de la 35 la 28 euro;
• 30 de zile scade la 91 la 55 euro;
• 90 de zile scade de la 210 la 165 euro.
Pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone, cu maximum 3 axe, tarifele pentru rovinieta s-ar putea modifica dupa cum urmeaza:
• o zi creste de la 9 la 11 euro;
• 7 zile scade de la 45 la 35 euro;
• 30 de zile scade de la 117 la 72 euro;
• 90 de zile scade la 270 la 216 euro.
Pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), proiectul de act normativ prevede urmatoarele schimbari ale taxei pentru rovinieta:
• 7 zile scade de la 55 la 40 euro;
• 30 de zile scade de la 143 la 100 euro;
• 90 de zile scade de la 374 la 300 euro;
• 12 luni scade la 1.210 la 950 euro.
avocatnet.ro
Soferii care circula fara rovinieta ar putea ramane, din nou, si fara certificatul de inmatriculare
Stiri Botosani Thursday, 11 July 2013 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!
Monday, 24 February 2025
Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...
Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!
Monday, 24 February 2025
Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...
Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!
Monday, 24 February 2025
Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...