Situaţie critică din cauza secetei extreme! Sătenii se bat pentru apă şi îşi vând animalele!
BOTOSANI

"Oamenii se bat între ei pentru apă! S-a făcut o comisie care a venit, a constatat şi gata! Aia a fost. Eu nu ştiu ce înseamnă Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă! Ce trebuie să facă el? Eu dacă fac un puţ, mă ia DNA-ul sau Curtea de Conturi, că nu am bani, dar nimeni nu intervine!", spun disperaţi şefii comunelor. Răspunsul venit din partea reprezentanţilor Guvernului în teritoriu nu este nici pe departe liniştitor: "Deocamdată, primarii au făcut cereri la noi, la Instituţia Prefectului. Aşteptăm să fie centralizate şi ulterior vom vedea"!

Ploile înregistrate în judeţ în primăvară şi chiar la începutul verii au reparat în mare măsură deficitul extrem de apă din sol, reuşind să "ridice" culturile agricole. De atunci, însă, au trecut aproape două luni, iar precipitaţiile înregistrate de atunci au avut mai mult caracter punctiform şi violent, distrugând grădini şi suprafeţe cultivate cu cereale din localităţi situate în nordul şi nord-vestul judeţului Botoşani.

În schimb, localităţile situate pe malul Prutului şi spre centrul judeţului suferă cumplit din cauza secetei. Oamenii nu au cu ce să-şi adape animalele, care şi aşa rod iarba uscată de secetă, astfel că unii dintre ei au decis să renunţe la vitele care le aduceau şi o cană de lapte pe zi. Alţii nu au ce folosi în gospodărie, nu au cu ce să-şi prepare hrana, astfel că se roagă de Cer, poate- poate un pic de ploaie apare.

La Drăguşeni, situaţia e dramatică. Din cauza lipsei izvoarelor, puţurile forate au rămas uscate, iar singura salvare vine de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Primarul comunei Drăguşeni, Eugen Nechita, spune că a ajuns în situaţia în care să sune la 112 pentru câte un transport de apă.

"Sun la 112, mă prezint, mi se face legătura la pompieri, mă prezint din nou şi cer apă. La un apel, primesc un transport de apă menajeră, nu potabilă! Dacă sun de mai multe ori, primesc mai multe transporturi. Mileanca, Drăguşeni, Conceşti, Avrămeni, Manoleasa, toţi cărăm apă cu cisternele la animalele din câmp. Nu este gram de apă! Nici la ovine, nici la bovine. Eu am făcut dig pe râu, oricând pot să iau amendă. Cei de la Aurel Vlaicu păzesc noaptea fântânile pentru că se bat între ei. Iar autorităţile aşteaptă de la Bucureşti, nu ştiu ce. Situaţia este critică! Mai mult de o săptămână nu mai putem rezista cu bugetul pe care îl avem, unii dintre noi chiar punem din buzunarul nostru să plătim motorină ca să aducem apă! Avem nevoie de motorină ca să cărăm apă. Eu am mobilizat trei cisterne, ăla de la Avrămeni are două, un altul are cinci. Putem să ne organizăm între noi, dar avem nevoie de o mână de ajutor, că doar de aia e o situaţie de urgenţă", susţine Eugen Nechita.

Potrivit acestuia, nici anul trecut nu a fost mai uşor, dar s-a făcut contract cu o societate agrară care a cărat apă, alături de oameni din sat care au tractoare sau cisterne. Situaţia este similară la Avrămeni, unde primarul Ioan Bucatariu aşteaptă şi el un semn din partea autorităţilor centrale sau judeţene.

"Ce să mai şi zic? Culturile sunt ridicate, dar sunt goale. De exemplu, porumbul e mare, frumos, dar ştiuletele nu e dezvoltat, acum are nevoie de apă. Noi avem o maşină de pompieri şi abia facem faţă. Luăm apă dintr-o fântână, dintr-un iaz. Vai de capul nostru! La 112 încă nu am sunat, dar am făcut demersuri încă din martie la Situaţii de Urgenţe să ne sprijine cu motorină sau cu bani. Până acum s-a făcut o comisie care a venit, a constatat şi gata! Aia a fost. Nici oamenii nu au apă, nu mai avem de unde să luăm! Se omoară lumea pentru apă, credeţi-mă! Eu nu ştiu ce înseamnă Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă! Ce trebuie să facă el? Eu dacă fac un puţ, mă ia DNA-ul sau Curtea de Conturi, că nu am bani, dar nimeni nu intervine! Mulţi şi-au vândut vacile, situaţia este critică! De trei- patru luni car apă la animale, în şapte sate, de câte două- trei ori. Nu mai fac faţă! Anul trecut făcusem şase fântâni, dar au secat şi alea. Noi nu am stat degeaba! Dar acum nu am avem soluţii, nu mai putem. Şi dacă ne dă motorină, ce să facem cu ea? Poate un puţ de mare adâncime, poate alte judeţe stau mai bine şi ne-ar putea ajuta, nu ştiu... Problema este însă gravă, oamenii se bat între ei pentru apă!", spune Ioan Bucatariu.

Subprefectul Daniela Beclea spune că deocamdată se centralizează cererile venite din partea primăriilor din judeţ, urmând ca ulterior să se solicite sprijinul autorităţilor centrale. "Deocamdată, primarii au făcut cereri la noi, la Instituţia Prefectului. Aşteptăm să fie centralizate şi ulterior vom vedea", susţine Daniela Beclea.

Săptămâna trecută, pompierii au cărat 36 de transporturi de apă menajeră în comunele Vorona, Drăguşeni, Nicşeni, Vlăsineşti, Hilişeu Horia, Hudeşti şi Conceşti. Apa transportată şi distribuită provine din surse naturale şi este destinată doar pentru uz menajer şi adăpatul animalelor sau păsărilor, şi nu pentru consumul populaţiei.

"Transporturile au fost efectuate la solicitarea autorităţilor publice locale, operatorilor economici sau cetăţenilor. Cele mai multe cereri pentru asigurarea apei menajere au fost formulate de către cetăţenii din comuna Drăguşeni şi Nicşeni", susţin reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Ultimele măsurători făcute de Administraţia Naţională de Meteorologie arată că umiditatea în stratul de sol 0-20 cm prezintă valori deosebit de scăzute în mai toată regiunea Moldovei, însă cel mai rău e la noi în judeţ. Mai mult, gradul de aprovizionare cu apă al solului pe adâncimea de sol 0-100 cm se situează în limite deosebit de scăzute, ajungând la secetă pedologică izolat extremă (foto).

Nici primele zile ale lunii august nu vor aduce ploi care măcar să ude solul, ci vom avea parte de caniculă. Ziua de luni, de exemplu, pare a fi cea mai fierbinte de până acum, fiind estimate temperaturi ce vor oscila între 35ºC şi 19ºC- subliniem însă că aceste valori se vor înregistra la Staţia Meteo, în afara oraşului, la umbră şi la o înălţime de doi metri faţă de sol. În aglomerarea urbană, temperaturile vor fi augmentate de betoane, astfel că senzaţia de cald va fi accentuată. Marţi, temperaturile vor avea valori cuprinse între 29ºC şi 17ºC, iar în noaptea de marţi spre miercuri vor fi posibile ploi, cantităţile de apă prognozate fiind de 11 litri pe metrul pătrat. Miercuri dimineaţă sunt anunţate alte averse, însă în timpul zilei, maxima termică va urca la 29ºC în timp ce minima va fi de 15ºC. Joi vom avea parte din nou de temperaturi ridicate, acestea urmând să oscileze între 31ºC şi 16ºC. Vineri, maxima va urca la 33ºC în timp ce minima nopţii va fi de 17ºC. Sâmbătă şi duminică, temperaturile vor avea valori cuprinse între 33ºC şi 19ºC, respectiv 18ºC.


 

 

Spune-ne opinia ta