Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa

În județul Botoșani se află singurul muzeu din România dedicat oii.

Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa

Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botoșani, situat în incinta Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor din Popouți.

Rasa Karakul de Botoșani este o specie de oaie unicat în Uniunea Europeană, creată genetic în perioada 1948-1988 la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popouți. Noua rasă este rezultatul încrucișărilor controlate dintre berbecul karakul din bazinul Buhara, o zonă care cuprinde astăzi teritorii din Turkmenistan și Kazahstan, și femela țurcană brumărie sau neagră, o rasă specifică nordului Moldovei. A rezultat o specie renumită pentru pielicele sale deosebit de frumoase, dar și pentru carnea sa, mai ales în țările arabe.

Oaia karakul este mândria fermierilor din județul Botoșani. Această specie a ajuns să fie premiată international pentru pielicele sale, varianta brumărie, numită „astrahan” a fost, de altfel și preferata fostului dictator Nicolae Ceaușescu, scrie ziarul Adevărul.

Cercetătorii stațiunii lucrează în continuare la noi variante de culoare. Tocmai datorită faimei sale, la nivel international, șefii de la Stațiunea de Cercetare Popouți au decis realizarea și deschiderea unui muzeu dedicat rasei karakul de Botoșani.

Inițial, exponatele legate de rasă dar și de istoricul său erau depozitate într-o clădire veche, improprie. Anul trecut, a fost deschis însă noul muzeu, într-o altă clădire cu spații de expunere moderne și cu un nou concept.

În muzeu, există și o zonă didactică unde inclusiv copiii pot învăța despre creșterea oilor, despre rasă și evident istoricul karakul de Botoșani. Sunt expuse pielicele cu toate variantele de culoare, iar intrarea este gratuită.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
186

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
188

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
274

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...