Este vorba despre muzeul rasei karakul de Botoșani, situat în incinta Stațiunii de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor din Popouți.
Rasa Karakul de Botoșani este o specie de oaie unicat în Uniunea Europeană, creată genetic în perioada 1948-1988 la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor Popouți. Noua rasă este rezultatul încrucișărilor controlate dintre berbecul karakul din bazinul Buhara, o zonă care cuprinde astăzi teritorii din Turkmenistan și Kazahstan, și femela țurcană brumărie sau neagră, o rasă specifică nordului Moldovei. A rezultat o specie renumită pentru pielicele sale deosebit de frumoase, dar și pentru carnea sa, mai ales în țările arabe.
Oaia karakul este mândria fermierilor din județul Botoșani. Această specie a ajuns să fie premiată international pentru pielicele sale, varianta brumărie, numită „astrahan” a fost, de altfel și preferata fostului dictator Nicolae Ceaușescu, scrie ziarul Adevărul.
Cercetătorii stațiunii lucrează în continuare la noi variante de culoare. Tocmai datorită faimei sale, la nivel international, șefii de la Stațiunea de Cercetare Popouți au decis realizarea și deschiderea unui muzeu dedicat rasei karakul de Botoșani.
Inițial, exponatele legate de rasă dar și de istoricul său erau depozitate într-o clădire veche, improprie. Anul trecut, a fost deschis însă noul muzeu, într-o altă clădire cu spații de expunere moderne și cu un nou concept.
În muzeu, există și o zonă didactică unde inclusiv copiii pot învăța despre creșterea oilor, despre rasă și evident istoricul karakul de Botoșani. Sunt expuse pielicele cu toate variantele de culoare, iar intrarea este gratuită.