Sindicaliștii de la Blocul Naţional Sindical cer creșterea indemnizaţiei de şomaj din România. BNS susține că în perioada 15 iunie – 11 septembrie nu mai puțin de 703.341 de locuri de muncă au fost pierdute la nivel naţional, din care 344.673 erau ocupate de persoane ce nu mai aveau un alt loc de muncă.
Potrivit acestora, indemnizaţia de şomaj nu este o formă de asistenţă socială, este o indemnizaţie primită ca efect al unei asigurări sociale, o compensaţie parţială a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenţilor instituţiilor de învăţământ care nu s-au putut încadra în muncă.
„Aceste persoane sunt astăzi şomeri şi au nevoie de sprijin să supravieţuiască şi de asistenţă pentru a-şi găsi un loc de muncă. Blocul Naţional Sindical cere de mai bine de 4 ani modificarea mecanismului de calcul şi implicit creşterea indemnizaţiei de şomaj. Pentru că şomerii indemnizaţi nu reprezintă o miză electorală (numărul acestora nu este, din fericire, foarte mare, aprox 86 mii în luna iulie 2020) modul în care aceştia se descurcă să supravieţuiască nu este de interes pentru politicieni. Legarea indemnizaţiei de şomaj de un alt indicator decât cel ce a constituit baza de calcul pentru contribuţia la fondul de şomaj a făcut foarte dificilă monitorizarea respectării prevederilor Convenţiei. Creşterea salariului minim fără ajustarea corelativă a indicatorului social de referinţă, indicator ce şi-a păstrat până în prezent valoarea avută în 2008, a afectat respectarea angajamentelor mai sus menţionate. În 2008 valoarea salariului minim brut a fost înprima jumătate a anului egală cu valoarea indicatorului social de referinţă. România este singurul stat din Uniunea Europeană cu o indemnizaţie medie de şomaj mai mică de 50% din salariul minim”, susţin sindicaliştii într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului făcută publică de Adevărul.ro, prin care se cere guvernanţilor creşterea indemnizaţiei de şomaj.