Simirad si amintirile din copilarie: Costicuta, trezeste-te!

Simirad si amintirile din copilarie: Costicuta, trezeste-te!

 CONSTANTIN SIMIRAD  

Nascut in Cotusca Botosanilor, fost profesor de matematica, o perioada scurta, la un liceu din Dorohoi, Constantin Simirad, in prezent presedintele Consiliului Judetean Iasi, raspunde provocarilor jurnalistilor si scoate la iveala… amintiri din copilarie!

Rep.: Ce amintiri aveti din copilarie?

Constantin Simirad: Am suferit de un fel de nedreptate. Eu am avut 3 frati mai mari. Fiind copil mai mic, mi se parea ca sunt nedreptatit si, intr-un fel, chiar eram. Cand aveam 5-6 ani, mama ma scula dimineata sa duc vaca. Imi spunea: "Costicuta, trezeste-te". Uneori ma mai pacalea, dar eu de atunci eram format: daca e o conventie, tine-te de ea. Sora mea era de multe ori vinovata, dar ea incepea sa planga si mama tot pe mine, cel capacit, ma batea. Nu mi-a placut nedreptatea. Am avut noroc, fratii mei m-au tratat ca pe un egal, desi erau cu 5 si 7 ani mai mari. Asta a fost cheia succesului meu ulterior.

Rep.: Ce persoane v-au marcat acea perioada a vietii?

Constantin Simirad: Fratele meu Mihai. Era cu 7 ani mai mare decat mine. A fost primul student din sat. Toata lumea il respecta. Imi placea enorm acest cuvant (student - n.r.). Mi se parea ca daca ajung student, pot sa mor linistit. In clasa a VI-a, profesoara mi-a dat sa scriu o compunere despre ce vreau sa fiu cand voi fi mare. Eu am scris ca vreau sa ajung student, apoi profesor. Am incheiat cu: "Si iata-ma-s rectorul Universitatii Al.I. Cuza". Aspiratiile erau mari. Poate si din cauza asta am muncit tot timpul.

Rep.: Cand v-ati indragostit prima data?

Constantin Simirad: In clasa a VI-a, de o fata de clasa a V-a. Ea nu a stiut. I-am spus-o mai tarziu. Cu fetele m-am imprietenit mai mult la initiativa lor decat la a mea. Singurul curaj l-am avut cand m-am imprietenit cu sotia mea. Aici ne-am oprit. Am 46 de ani de casatorie. Sotia a fost foarte desteapta. Am gasit subiecte de discutie interminabile. Nu ne mai saturam sa stam de vorba. Asta a continuat toata viata. Dupa-masa o petrec tot timpul cu sotia.

Rep.: Credeti in Dumnezeu?

Constantin Simirad: Cred in Dumnezeu. Sunt un om religios. Ma impartasesc in fiecare an. Un om care nu crede in Dumnezeu este tare nefericit. Sunt ortodox, e religia parintilor mei. Credinta in Dumnezeu iti da posibilitatea sa te judeci pe tine insuti, sa fii judecatorul pacatosului care esti. Cand ma duc la o manastire, traiesc un sentiment ciudat de dedublare. Devin judecator si inculpat. Incepi sa-ti judeci faptele fara nicio partinire si dai, poate, toate verdictele cu cea mai dreapta masura. Aduc de fiecare data multumire lui Dumnezeu pentru ca, daca fizic nu mai sunt o masinarie perfecta, din punct de vedere intelectual mi se pare ca acum ajung la profunzimi pe care nu le-am avut niciodata si nici nu credeam ca le pot atinge.

Sursa: Flacara Iasului


Constantin Simirad s-a nascut la data de 13 mai 1941 in satul Cotusca (judetul Botosani). A absolvit cursurile Liceului "Mihail Sadoveanu" (actualul Colegiu National) din Iasi si apoi Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Al.I. Cuza din Iasi (1965).
Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca profesor de matematica la un liceu din Dorohoi, jud. Botosani, (1965-1968). In anul 1968, a fost angajat ca asistent universitar de matematica la Universitatea Tehnica Gh. Asachi din Iasi, ajungand pana la gradul didactic de conferentiar doctor.
Intre anii 1973-1975, a fost detasat ca profesor la Facultatea de Matematica din Oran (Algeria). In anul 1979 a obtinut titlul stiintific de doctor in matematica.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
282

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
428

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
564

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...