Siguranţa datelor pe internet, o problemă tot mai importantă

Având în vedere că internetul are o pondere tot mai importantă în viaţa de zi cu zi, se impune automat şi asigurarea unei securităţi mai mari a datelor publicate în spaţiul virtual. Autorităţile în domeniu consideră că "problema de bază este că utilizatorii nu sunt suficient de conştienţi de riscurile pe care le implică abonarea la unele reţele" şi îi avertizează pe oameni să fie mai atenţi în momentul în care îşi pun datele personale la dispoziţie.

Ministrul german al Agriculturii şi al Protecţiei Consumatorilor, Ilse Aigner, a solicitat furnizorilor de internet să ofere garanţii mai mari de protecţie a datelor, avertizându-i pe utilizatori asupra riscurilor posibile care străbat reţeaua, relatează agenţia spaniolă de ştiri EFE.

"Furnizorii de servicii trebuie să-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pe internet. Având în vedere că internetul face parte integrantă din viaţa noastră în momentul de faţă, este foarte important să fim siguri că nu se întâmplă nimic în momentul în care folosim internetul în diverse scopuri. De la simpla comunicare până la rezervări de bilete sau transferuri bancare, internetul capătă o pondere tot mai importantă în viaţa de zi cu zi. De aceea, siguranţa datelor trimise sau primite trebuie să fie asigurată", a spus Aigner la Berlin.

Din punctul său de vedere, portalurile de internet ar trebui, de exemplu, să folosească configuraţii prestabilite de securitate, pentru a proteja într-o manieră mai eficace datele personale ale utilizatorilor.

Sancţiuni pentru cei care folosesc datele personale ilegal

În acest sens, birourile de protecţie a consumatorilor au sancţionat, în iulie, cinci portaluri de reţele sociale: Facebook, MyS0070 MySpace, Lokalisten, Wer-kennt-wen y Xing, pentru folosirea datelor private ale persoanelor înregistrate fără a beneficia de consimţământul prealabil al acestora.

Aigner consideră că "problema de bază este că utilizatorii nu sunt suficient de conştienţi de riscurile pe care le implică abonarea la aceste reţele" şi îi avertizează pe oameni să fie mai atenţi în momentul în care îşi pun datele personale la dispoziţie. Acest lucru le poate crea prejudicii mult mai mari decât se crede, inclusiv pentru cariera profesională.

Conform unui studiu realizat recent de Institutul Dimap, la solicitarea Guvernului, mai mult de a patra parte dintre firmele intervievate, mai exact 28%, folosesc internetul pentru a-şi monitoriza posibilii candidaţi la un post în cadrul societăţii.

În acest scop, firmele folosesc atât site-urile oficiale de locuri de muncă, cât şi alte pagini de internet pe care sunt găzduite diferite reţele sociale. În acest mod, firmele reunesc diferite tipuri de informaţii personale ale candidaţilor, pornind de la interese şi hobby-uri şi terminând cu fotografiile.

În patru din cinci cazuri, firmele care obişnuiesc să folosească acest tip de investigare în procesul de selecţie decid să cheme sau nu candidaţii la interviu în funcţie de ce găsesc.

Un procent de 70% dintre cetăţenii germani folosesc zilnic internetul, după cum arată datele deţinute de birourile de protecţie a consumatorilor.

Responsabilul cu Protecţia Consumatorului promovează două iniţiative menite să furnizeze sfaturi utilizatorilor în legătură cu modul în care internetul poate fi folosit într-un mod sigur şi eficace. Este vorba de portalurile "Internauţii au drepturi" şi "Consumatorii, în siguranţă pe internet", elaborate de Universitatea Tehnică din Berlin.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
836

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
387

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
110

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...