Şi bărbaţii pot alăpta

Cazurile descoperite de-a lungul istoriei şi explicaţiile medicilor arată că şi bărbaţii pot alăpta în anumite cazuri dacă organismul lor are parte de stimularea potrivită.

Lactaţia masculină a fost observată atât la oameni, cât şi la animale, încă din anii 1800, de Charles Darwin, care credea că la începuturile evoluţiei ambii părinţi îşi alăptau puiul. Astăzi, se ştie că la cel puţin două specii de mamifere, masculul poate secreta lapte. Este vorba de o specie de liliac şi de ... ţapul domestic.

Lactaţia masculină, efect secundar al medicamentelor

În general, lactaţia masculină este considerată un efect secundar al anumitor tratamente sau afecţiuni. De exemplu, este frecvent întâlnită la bărbaţii trataţi pentru cancer testicular, pentru că tratamentul acestei boli constă în hormoni feminini, care acţionează nu numai asupra tumorilor, ci şi asupra glandelor mamare.

Mai produc adesea lapte transexualii bărbaţi care vor să se transforme în femei, desigur, tot din cauza hormonilor pe care îi primesc.

De asemenea, conform Wikipedia, lactaţia masculină a fost un fenomen frecvent printre supravieţuitorii lagărelor naziste. În cazul lor se crede că înfometarea combinată cu stresul psihologic şi activitatea fizică istovitoare au afectat balanţa hormonală, făcând ca glandele mamare să producă lapte.

Bărbaţi care şi-au alăptat copiii

Şi totuşi, se pare că pot produce lapte şi bărbaţii sănătoşi care nu fac tratamente hormonale. Un văduv din Sri Lanka a început să-şi alăpteze fetiţa de 18 luni după ce soţia i-a murit la naşterea celui de-al doilea copil. Obişnuită să primească laptele mamei, fetiţa refuza biberonul şi, nemaiputând să suporte plânsul ei, bărbatul a pus-o la sân, încercând să-i ofere măcar un moment de tandreţe. Secreţia de lapte a fost observată de medicii de la un spital din Sri Lanka.

Cu trei decenii în urma s-a auzit despre cazul unui bărbat din SUA care şi-a ajutat soţia la alaptat. Mama, care tocmai născuse gemeni abia dacă mai făcea faţă "cererii", aşa că tatăl obişnuia să-şi mai pună copiii la sân ca să-i calmeze până când mama era gata de alăptat. Cu timpul şi-a dat seama că şi el produce lapte.

Cum e posibil aşa ceva? Experţii spun că şi bărbaţi au glande mamare funcţionale. Ce diferă este secreţia hormonală. La femei, în urma naşterii se declanşează producţia de prolactină, un hormon care stimulează lactaţia. Şi în corpul bărbaţilor există acest hormon, dar în cantităţi mult mai mici. Unii medici spun că numai bărbaţii cu o hipersecreţie de prolactină pot alăpta, în timp ce alţii sunt convinşi că orice tătic o poate face dacă îşi doreşte.

Ca şi la femei, secreţia de lapte este încurajată de stimularea mamelonului, ceea ce explică de ce tăticii care şi-au pus copiii la sân s-au trezit la un moment dat că produc lapte. Despre compoziţia lui nu se ştiu prea multe, dar se crede că este mai bogat în proteine, deci mai hrănitor decât laptele produs de mamă.

 

Sursa: unica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:45

GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...

Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!

astăzi, 15:29

Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...

Dan Negru, la pas prin Botoșani: ,,Cum de au ajuns toți "vecini de cartier”! (Video)

astăzi, 14:30

Cunoscutul om de televiziune Dan Negru, a luat la pas, duminică, 19 ianuarie, aleile Botoșaniului. Într-un video postat, acesta își exprimă mirarea și caută un răspuns referitor la ...