Sfaturi pentru facut dulceata

O multime de trucuri le-am invatat admirand munca febrila din bucataria de acasa, pe altele le-am descoperit incercand sau de la bucatari mai mari. Cert e ca am facut o pasiune din a umple borcane cu fructe invelite in sos dulce.  

Zaharul are un efect de "intarire". Asa ca fructele tari, de exemplu gutuile, trebuie fierte sau oparite inainte sa fie adaugat zaharul peste ele. In schimb, fructele moi, cele cu coaja subtire (capsune, zmeura, visine) trebuie lasate in zahar inainte sa fie puse la fiert pentru a-si pastra forma.  

Zaharul trebuie sa fie complet dizolvat inainte ca amestecul sa atinga punctul de fierbere. Altfel, vei avea o zeama lunga si zaharisita in loc de o dulceata densa.  

Nu incerca sa gatesti o cantitate mare de dulceata. Ii va lua mult timp sa fiarba si sa se intareasca. Cu cat fructele sunt fierte mai putin, cu atat rezultatul final va avea un gust mai proaspat si mai bun. In timpul fierberii se adauga zeama de lamaie pentru a preveni zaharisirea dulcetii.  

Cum testezi daca dulceata e gata? Fie picuri siropul de dulceata intr-un pahar cu apa rece si vezi daca picaturile raman inchegate, fie pui 1-2 picaturi de dulceata pe o farfurie rece (de la congelator) si o pui la frigider imediat. Dupa cateva minute testeaza cu degetul picatura. Daca are o pelicula tare la suprafata, atunci dulceata e gata.  

Dulceata nu se toarna in borcane inainte sa o racesti. Altfel fructele se vor ridica la supafata.  

sursa: foodstory    

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciorba rădăuțeană inventată de o botoșăneancă, vezi rețeta AUTENTICĂ și cum se prepară!

astăzi, 18:48

Cu toate că baza se aseamănă cu cea de ciorbă de burtă, ciorba rădăuțeană este o variantă mai ușoară și care se poate face oricând, nu doar de sărbători. Este un preparat gustos c...

Gestul unui ”iubitor” de animale din Botoșani: ”Decât să dau niște bani, mai bine o arunc…”

astăzi, 17:56

A îngriji o pisică este de cele mai multe ori o experiență plină de bucurie, dar această bucurie vine la pachet și cu responsabilități. Nu la fel a gândit un botoșănean care a...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 17:13

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...