Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este unul dintre cei mai cunoscuti si cinstiti martiri ai Bisericii. S-a nascut si a trait in cetatea Tesalonic (Grecia) pe la sfarsitul secolului al III-lea - inceputul celui de-al IV-lea, in timpul imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu (284-305) - cunoscuti in istorie mai ales pentru sangerosele persecutii pe care le-au declansat impotriva crestinilor, in care vedeau un mare pericol pentru stabilitatea imperiului.
S-a nascut intr-o familie aleasa, a unui mare dregator din Tesalonic, si a primit o educatie aleasa. A ajuns un tanar intelept, un model pentru multi tineri din vremea sa, pentru calitatile sufletesti cu care isi impodobise viata.
Pe plan social el a urcat in pozitii inalte, tocmai datorita calitatilor sale deosebite, pentru care se facuse admirat si pretuit de catre cei din Tesalonic.
Se stie despre Sfantul Dimitrie ca a ajuns sa fie o importanta capetenie militara in Tesalonic, remarcat pentru seriozitatea si vitejia sa. Martiriul Sfantului Dimitrie avea sa se petreaca atunci cand insusi imparatul a trecut prin Tesalonic. In semn de omagiu si supunere, toate capeteniile i s-au inchinat si i-au adus jertfa la templu, ca unui zeu pe pamant. Dimitrie a refuzat categoric acest lucru, ceea ce l-a maniat rau pe Maximian.
La porunca sa a fost aruncat in temnita, in speranta ca se va cai si va renunta la credinta crestina. Pentru a-i infricosa pana si pe cei mai curajosi dintre crestini, imparatul a organizat un spectacol sangeros in mijlocul Tesalonicului, punandu-i pe crestinii pe care ii prinsese sa se lupte cu un soldat fioros pe nume Lie, un om de statura lui Goliat din Biblie. Multi crestini au fost omorati de crudul soldat.
Unul dintre acestia, pe nume Nestor, a mers la temnita unde era inchis Dimitrie, cerandu-i sa se roage pentru el, caci se va lupta cu fiorosul Lie. I-a cerut binecuvantarea celui ce patimea pentru Hristos, pentru ca recunostea ca este un om sfant, un om al lui Dumnezeu.
Dimitrie i-a zis doar atat:
Si pe Lie vei birui si pe Hristos il vei marturisi!. Precum David odinioara, si Nestor avea sa-l biruiasca pe Lie, spre uimirea tuturor. Imparatul s-a infuriat cand a auzit ca Dimitrie este cel ce l-a indemnat pe Nestor si l-a incurajat prin binecuvantarea sa.
Tanarului Nestor i s-a taiat capul, iar Dimitrie a fost omorat, soldatii strapungandu-i trupul cu sulitele. Amandoi si-au dat viata ca niste martiri, ca niste viteji ai lui Hristos.
Trupul lui Dimitrie a fost luat si ingropat cu multa cinste de catre crestini, asa cum se cuvenea unui erou ca el. Cu timpul, din mormantul sau au inceput sa curga picuri de mir frumos mirositor, prin care s-au savarsit multe minuni si vindecari, asa cum Dumnezeu lasa multe semne pentru adeverirea alesilor Sai.
De aceea Sfantul Mare Mucenic Dimitrie mai este cunoscut si ca Izvoratorul de mir.
Trupul sau a stat mai multi ani intr-o catacomba din Tesalonic, desupra careia un anume dregator Leontie avea sa construiasca in anii libertatii crestinismului o biserica mare si incapatoare, in care moastele Sfantului au fost asezate cu multa cinstire.
Nici tanarul Mucenic Nestor nu a fost uitat. El este pomenit de Biserica a doua zi dupa Sfantul Dimitrie, pe 27 octombrie.
Sfantul Dimitrie (sau Dumitru) este unul dintre cei mai iubiti sfinti la poporul roman. Exemplul sau de curaj si credinta a fost cinstit din plin de evlavia stramosilor nostri. Multe biserici s-au ridicat in cinstea sa. Multi oameni ii poarta numele.
Sunt multe obiceiuri legate de sarbatoarea sa. In traditia folclorica romaneasca, acest Sfant e numit si Sanmedru, iar praznicul lui desparte vara pastoreasca de iarna pastoreasca. In traditia populara Sfantul Dumitru si Sfantul Gheorghe sunt frati, iar dupa cum s-au inteles, Sfantul Dumitru trebuie sa desfrunzeasca acum padurile si sa-i cheme pe toti la sarbatoarea recoltei.