Sezonul reducerilor: Toti cumpara, putini au voie sa vanda!

Sezonul reducerilor: Toti cumpara, putini au voie sa vanda!
In perioada 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pot fi organizate vanzari de soldare, dar numai de catre comerciantii cu amanuntul, pentru produsele specifice sezonului toamna-iarna. Vanzarile de soldare se realizeaza cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului. nr.99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.

Conform acestei ordonante, vanzarea de soldare este definita ca orice vanzare insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea soldare/soldari/solduri si care, printr-o reducere de preturi, are ca efect vanzarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vanzare cu amanuntul, relateaza site-ul www.avocatnet.ro.

Vanzarile de soldare se pot efectua numai in cursul a doua perioade pe an, cu o durata maxima de cate 45 de zile fiecare, cu conditia ca produsele propuse pentru soldare sa fie achitate furnizorului de catre comerciant cu cel putin 30 de zile inaintea datei de debut a perioadei de vanzari de soldare si oferite spre vanzare in mod obisnuit inaintea acestei date.

Stocul de produse pentru soldare, constituit cu 15 zile inainte

Stocul de produse propus pentru soldare trebuie sa fie constituit in prealabil in structura de vanzare respectiva, in spatiile de vanzare si depozitele structurii de vanzare, precum si, dupa caz, in unul sau mai multe depozite ale comerciantului, cu cel putin 15 zile inainte de data de debut a vanzarii de soldare, si nu va fi reinnoit dupa constituire sau in cursul vanzarilor de soldare. Conform OUG nr. 99/2000, vanzarea de soldare trebuie sa aiba loc in structurile de vanzare in care produsele respective erau vandute in mod obisnuit.

Documentele legale justificative care atesta ca stocul de produse propus pentru soldare a fost constituit cu cel putin 15 zile inainte de data de debut a vanzarii de soldare si achitat cu cel putin 30 de zile inainte de aceasta data vor fi pastrate pentru a putea fi prezentate, ori de cate ori este nevoie, organelor de control abilitate. Dovada achitarii contravalorii produselor supuse vanzarii de soldare rezulta din examinarea actelor contabile.

Perioadele de soldari se stabilesc de comerciant intre urmatoarele limite: a) perioada 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamna - iarna; b) perioada 1 august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primavara - vara.

Comerciantii, obligati sa notifice la primarie vanzarile de soldare

Comerciantii au obligatia sa notifice la primaria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea perioada in care efectueaza vanzarile de soldare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea operatiunilor.

Amenzi de la 2000 la 10.000 lei

Nerespectarea dispozitiilor legale generale privind vanzarile de soldare se sanctioneaza cu amenda de la 2000 la 10 000 lei, iar efectuarea de vanzari de soldare fara notificare se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1000 lei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Clarificări importante aduse de APIA pentru fermieri cu privire la monitorizarea proiectelor

astăzi, 16:22
27

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”)...

Doi meșteri populari din Botoșani au fost premiați de Ministerul Culturii la Gala Tezaure Umane Vii (fotogalerie)

astăzi, 15:40
57

Doi dintre meșterii populari ai județului Botoșani au fost premiați de Ministerul Culturii în cadrul evenimentului „Gala Tezaure Umane Vii”.Este vorba despre Ileana Țî...

Instructori auto amendați de polițiștii botoșăneni

astăzi, 15:27
125

Joi, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au organizat o acțiune pentru verificarea modului de respectare a traseelor stabilite de către poliția rutieră, ...