Tarifele serviciilor de taximetrie din municipiul Botoșani au fost majorate, cu aprobarea Consiliului Local (CL), decizia fiind motivată de scumpirea carburanților și de creșterea asigurărilor, taxelor și impozitelor auto.
Potrivit actului normativ adoptat de CL, tariful pe timp de zi este, începând din această săptămână, de 2,90 lei per kilometru, în regim diurn, respectiv de 2,95 lei per kilometru, în regim nocturn, față de costul standard de 2,50 lei per kilometru indiferent de orar. Noile prețuri au fost stabilite în urma unor calcule efectuate de Compartimentul pentru Transporturi al Direcției de Edilitare și a unor discuții purtate cu reprezentanții taximetriștilor.
Conform estimărilor făcute în baza datelor transmise de Asociația Națională a Patronatului operatorilor de Transport în Regim Taxi, cheltuielile aferente deținerii și utilizării unui autoturism depășesc 50.000 de lei pe an, la care se adaugă 6.391 de lei reprezentând taxe și impozite locale, iar munca vie costă circa 31.000 de lei. În medie, un autoturism tip taxi parcurge 100 de kilometri pe zi, ceea ce aduce venituri de 96.700 de lei pe an, adică un profit minim de 10%.
Proiectul de hotărâre a fost dezbătut în ședința ordinară de săptămâna trecută, când fostul primar Cătălin Flutur a formulat un amendament în plen pentru sporirea consistentă a tarifului pe timp de noapte.
„Ținând cont că transportul public, în municipiul Botoșani, pentru persoane defavorizate, pentru pensionari și pentru elevi este gratuit, de foarte mulți ani, mergând mai departe și știind că Asociația de Taximetriști, care reprezintă câteva sute de persoane, împreună cu familiile lor – undeva la 2-3 mii de oameni, care își câștigă pâinea de aici, au făcut o solicitare către Consiliul Local, pentru a avea un preț de 3 lei pe timp de zi și 3,5 lei pe timp de noapte, să se alinieze la prețurile din țară, ținând cont că există o creștere a prețurilor la combustibil și sunt printre principalii beneficiari ai creșterii de taxe și impozite, vreau să fac un amendament prin care să propun ca prețurile să fie după cum le-a cerut Asociația Taximetriștilor”, a spus Flutur.
În acord a fost și consilierul local Raluca Ștefania Curelariu, care a amintit că munca desfășurată în regim nocturn este plătită suplimentar, întrucât produce efecte pe termen lung asupra organismului. Ea a vorbit și despre însemnătatea pe care serviciile de taximetrie o pot avea în anumite contexte.
„Cred că toți am sesizat, mai ales în perioada asta, cât de importanți sunt taximetriștii pentru noi toți. A fost foarte greu să găsim o mașină în această perioadă și nu aș vrea să ajungem în situația în care să avem o urgență și să nu găsim taxiuri pentru că oamenii nu mai vin noaptea la muncă, pentru că nu mai au nicio motivație pentru acest lucru. Susțin amendamentul, pentru că chiar cred cu tărie că acesta este tariful corect. Pentru oamenii ăștia e important să le fie răsplătită munca de noapte”, a afirmat aceasta.
Amendamentul a fost însă respins, viceprimarul Bogdan Buhăianu precizând că, în lipsa altor fundamentări depuse în scris de reprezentanții taximetriștilor, tarifele votate sunt cele negociate inițial.
„Am avut mai multe discuții cu reprezentanții taximetriștilor din municipiul Botoșani, ajunsesem la un acord că vor să depună o nouă fundamentare pentru un tarif mai apropiat de realitățile botoșănenilor, dar nu a fost depus. Nu înțeleg graba acestui amendament, sunt niște discuții și un acord în prealabil cu taximetriștii. Nu suntem în niciun caz împotriva unor creșteri de tarif, pentru că au crescut foarte mult asigurările, carburantul, dar nu putem vota acest amendament, pentru că este pus în pripă. Îl vom analiza”, a spus Bogdan Buhăianu.
Aleșii municipali intenționează să modifice regulamentul de practicare a acestor servicii în Botoșani.
„Dacă tot vorbim despre taximetriștii din oraș, fac un apel la toți colegii să luăm acest regulament și să îl modernizăm, să îl actualizăm cu niște prevederi care să fie atât în interesul oamenilor care prestează acest serviciu, cât și în interesul botoșănenilor, drept pentru care anunțăm că vom face o comisie de lucru la acest regulament. Cine vrea să vină, să ni se alăture, pentru a putea moderniza taximetria din Botoșani și a o aduce la nivelul anului 2022”, a anunțat Raluca Ștefania Curelariu.