Senatul respinge obligativitatea service-urilor auto de a oferi clienţilor acces video la procesul de reparaţie

Senatul a respins luni o iniţiativă legislativă care prevedea ca atelierele de reparaţii auto să fie obligate să ofere clienţilor acces direct sau prin sistem video la efectuarea lucrărilor.

Propunerea a primit 67 de voturi împotrivă, 9 abţineri şi 7 pentru.

Conform Agerpres, textul a fost iniţiat de deputatul social-democrat Iulian Iancu, însă Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, a exprimat punct de vedere negativ, pe motiv că ar fi impus "implicarea cetăţenilor într-un proces de producţie care nu poate fi autorizată".

Iniţiativa legislativă ar fi modificat ordonanţa 82/2000, privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz.

Astfel, beneficiarul urma să asiste direct sau prin sistem audio-video la executarea reparaţiilor.

De asemenea, clientul serviciilor de reparaţii sau alte activităţi de întreţinere auto ar fi avut dreptul să fie direct informat în legătură cu piesele, materialele utilizate, vizând conformitatea lor, pentru a elimina orice suspiciune că acestea ar fi false sau uzate.

Totodată, clientul ar fi avut dreptul să fie direct informat privind respectarea procedurilor tehnologice şi manopera.

"Agenţii economici sunt obligaţi să înregistreze şi să menţină dovezi care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse", se mai arată în iniţiativa legislativă respinsă de Senat.

În cazul în care atelierele de reparaţii auto încălcau aceste prevederi, clienţii ar fi putut refuza recepţia lucrării şi nu ar mai fi plătit reparaţia.

Comisia economică a Senatului a adoptat raport de admitere a iniţiativei legislative, care însă a fost respins de plen, la solicitarea Ministerului Transporturilor.

În anul 2010 Senatul a adoptat o altă iniţiativă legislativă a lui Iancu, identică acesteia, care însă a fost respinsă de Camera Deputaţilor, ca for decizional.

Propunerea legislativă respinsă de Senat merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Potrivit textului iniţiativei legislative, noile măsuri ar urma să se aplice după trei luni de la intrarea în vigoare a legii.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-au închis urnele în România: Surprize la primele exit-pool-uri!

astăzi, 21:02

Aproape 9.500.000 de cetățeni români au votat duminică, 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor pentru președintele României, procentul prezenței la vot fiind de 52,3%. &Ic...

Sute de persoane private de libertate au votat astăzi la Botoșani! (foto)

astăzi, 20:50

Astăzi, responsabilitatea civică prin exercitarea dreptului la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost îndeplinită și de 725 persoane custodiate de Penitenciarul Botoșan...

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

astăzi, 20:35

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția Botoșani pentru a sancționa PNL Botoșani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către m...