Senatul nu vrea reducerea cheltuielilor de protocol

Cheltuielile de protocol si cele pentru deplasarile in strainatate sunt exceptate de la diminuarea cu 30% in semestrul II al anului 2012, potrivit unui act normativ aprobat, luni, de Senat. In plus, senatorii au stabilit ca nici in cazul actiunilor externe intreprinse de Ministerul Afacerilor Externe nu se va aplica aceasta reducere.

Ordonanta Guvernului nr. 11/2012 pentru modificarea OUG nr. 26/2012, publicata in Monitorul Oficial la 8 august, stabileste ca toate cheltuielile de protocol, precum si cele pentru deplasarile in strainatate ale autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale NU se vor diminua cu 30% in semestrul II al anului 2012.

Ulterior, mai precis luni, 24 septembrie, proiectul de lege care aproba OG nr. 11/2012 a fost aprobat de Senat, in calitate de prima camera sesizata, cu 49 de voturi "pentru", 18 "impotriva" si 3 abtineri.

Senatorii au adoptat propunerea legislativa pentru aprobarea OG nr. 11/2012 cu un amendament, care prevede ca de la diminuarea cheltuielilor cu 30% sunt exceptate si actiunile externe desfasurate de Ministerul Afacerilor Externe pentru realizarea obiectivelor din domeniul sau de activitate.

Concret, in proiectul de lege se arata urmatoarele:

"Fac exceptie de la diminuarea prevazuta la alin. (1) (reducerea cu 30% a cheltuielilor in semestrul II al anului 2012, n.red.) urmatoarele cheltuieli:
a) cheltuielile de protocol si cheltuielile cu deplasarile in strainatate aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, vizitelor oficiale, vizitelor de stat, actiunilor externe privind reprezentarea si promovarea intereselor Romaniei aprobate de primul-ministru, precum si actiunilor externe desfasurate de Ministerul Afacerilor Externe pentru realizarea obiectivelor din domeniul sau de activitate".

Pentru ca noile prevederi sa intre in vigoare, proiectul de lege trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor care este, in acest caz, for decizional.

Amintim ca, in luna iunie, s-a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare. Acest act normativ prevedea diminuarea tuturor cheltuielilor de protocol si a cheltuielilor cu deplasarile in strainatate cu 30% in semestrul II al anului 2012, fata de cheltuielile de aceasta natura efectuate in semestrul II al anului 2011.

Practic, OUG nr. 26/2012 a fost modificata, in luna august, de OG nr. 11/2012, act normativ ce a stabilit exceptiile de la reducerile de 30% (cheltuielile de protocol, vizitele oficiale, vizitele de stat, etc., n.red.).

Ce alte reduceri s-au aplicat la nivelul cheltuielilor publice prin OUG nr. 26/2012?


Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2012 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice si intarirea disciplinei financiare si de modificare si completare a unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 392, din 12 iunie 2012 si a intrat in vigoare la data publicarii.

In vederea reducerii cheltuielilor, actul normativ prevede ca se limiteaza contractarile serviciilor juridice, atat la nivelul administratiei centrale, cat si la nivelul administratiei locale, indiferent de modul de finantare si subordonare.

Astfel, conform prevederilor legale, aceste entitati, precum si societatile nationale si cele comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care au personal propriu de specialitate juridica, nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta sau asistenta. Totusi, in cazurile justificate, in care activitatile juridice nu pot fi asigurate de personalul angajat, se pot achizitiona serviciile de consultanta, insa doar cu aprobarea ordonatorilor principali de credite, a consiliilor locale sau judetene, dupa caz.

Tot prin acest act normativ, s-a interzis achizitionarea de tiparituri si alte bunuri pentru actiuni de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive si aniversare, la nivelul aparatului bugetar. Astfel de achizitii vor putea fi totusi, efectuate, pentru conducatorii institutiilor si autoritatilor publice cu rol de ordonatori principali de credite, respectiv, ministru, presedintele Camerei, presedintele Senatului, presedintele tarii, premier.

Mai mult decat atat, aceste cheltuieli sunt interzise inclusiv in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat, care au inregistrat pierderi financiare in anul precedent, dar si in cazul agentilor economici cu capital majoritar de stat care primesc de la stat, din fonduri publice, subventii.

avocatnet.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

astăzi, 18:15

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

astăzi, 17:43

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...

Garaj cuprins de flăcări, pagubele sunt însemnate! (Foto)

astăzi, 17:11

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Un garaj, în care se afla o mașină, mai multe bunuri și unelte electrice, a...