Senatorii români vor ca valoarea ajutoarelor sociale să crească cu 140%

Senatorii români vor ca valoarea ajutoarelor sociale să crească cu 140%

Toate ajutoarele sociale, de la indemnizaţia de şomaj la venitul minim garantat, se vor majora semnificativ, după ce Senatul României, dominat puternic de PSD, a decis să crească cu 140% valoarea indicatorului social de referinţă (ISR).

Deși au fost nenumărate creșteri ale prețurilor în ultimii ani, timp în care PSD a fost la putere, deci teoretic ar fi putut reactualiza oricând această valoare, ISR nu a mai fost modificată de peste 10 ani, din anul 2008. În aceste condiții, senatorii din România au decis în această săptămână ca ISR să crească de la 500 la 1.200 de lei.

Totodată, iniţiativa prevede că Guvernul va modifica anual ISR, prin Hotărâre, în conformitate cu indicele anual prognozat al preţurilor de consum.

Indicatorul Social de Referinţă (ISR) reprezintă valoarea în funcţie de care sunt calculate numeroase prestaţii sociale, precum venitul minim garantat, indemnizaţia de şomaj, ajutorul pentru încălzire, ajutorul pentru persoanele cu handicap.

ISR reprezintă, conform legii, unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, acordate atât în vederea asigurării protecţiei persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, cât şi în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum şi a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă.

Pentru a putea intra în vigoare, majorarea trebuie aprobată şi de Camera Deputaţilor şi de preşedinte.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
89

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
49

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
52

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...