Senatorii au respins proiectul de lege pentru revenirea la denumirea de "tigan" in loc de "rom"

Senatorii au respins marti proiectul de act normativ prin care se propune revenirea la denumirea de "tigani" a persoanelor de etnie roma. Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților, forul decizional, pentru dezbatere.

Initiatorii proiectului, Bogdan Diaconu si Virgil Guran, ambii deputati independenti, isi doresc ca toate documentele si denumirile oficiale din tara noastra sa foloseasca "tigan", "tiganesc" si derivatele lor in loc de "rom", "rrom" sau "romani".

Modificarea ar duce la evitatea confuziei care are loc in strainatate intre denumirea de roman si cea de "rom", conform expunerii de motive. Initiatorii considera ca Romania si-a schimbat abrevierea internationala "ROM" in "ROU" tocmai pentru a nu lasa loc de interpretari in acest sens.

"Sunt constient ca acest proiect va naste multe controverse, dar trebuie sa tinem cont de felul in care romanii din strainatate au de suferit in urma confuziei dintre romi si romani. Am primit mii de solicitari sa pun capat acestei confuzii care ne-a afectat teribil in ultimii ani, scria Bogdan Diaconu pe blogul personal la momentul depunerii proiectului legislativ.

Proiectul de lege a fost propus pentru respingere de catre Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati.
Totodata, propunerea a primit aviz negativ de la Comisia pentru egalitatea de sanse si de la Consiliul Legislativ.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati si-au motivat propunerea de respingere facand referire, printre altele, la primul Congres Mondial al Rromilor, din anul 1971, moment din care in documentele internationale a inceput sa fie folosit predominant termenul de "rrom".

Totodata, membrii Comisiei au aratat ca, la nivelul institutiilor europene, sunt folosite atat denumirea de "rom", cat si cea de "tigan", cu mentiunea ca acestea sunt limitate ca numar.

Trecerea oficiala la denumirea de "rom/rrom" a fost asumata de Romania printr-un memorandum al ministrului de Externe Petre Roman, in anul 2000.

In alte state membre ale Uniunii Europene se folosesc denumiri precum "tziganes" (Franta), "zingara" (Italia), "sinti" (Germania), "gitanos" (Spania), dar nu este evitat nici apelativul "rom"/"rrom", se mai arata in raportul de respingere al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati.

In cazul acestei propuneri legislative, Senatul este prima Camera sesizata. Prin urmare, forul decizional este Camera Deputatilor.

Atentie! Proiectul de lege va fi trimis pentru dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, forul decizional, scrie avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

În Botoșani – Doi copii, au fost la un pas de a provoaca o tragedie. A fost necesară intervenția pompierilor!

astăzi, 14:30

Doi copii în vârstă de aproximativ 10 -11 ani, în timp ce se deplasau cu trotineta electrică au aruncat o petardă aprinsă în containerul destinat deșeurilor din hârt...

Informare RAR – Stațiile ITP autorizate pot primi clienți începând de acum!

astăzi, 14:00

Registrul Auto Român a luat o decizie intermediară până la deblocarea situației din stațiile ITP și până la repornirea aplicației informatice SIRAR prin care se gestionează e...

Reacția dură a lui Crin Antonescu: ”O situație de coșmar” / ”Cei cinci din fruntea PNL să demisioneze!”

astăzi, 13:10

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a comentat rezultatul slab obținut de candidatul liberal Nicolae Ciucă în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024. ”Este o situație de c...