În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de astăzi a fost prezentată o situație a gestionării situațiilor de urgență generate de lucrările de primăvară de igienizare a terenurilor. Mai precis, e vorba de incendiile de vegetație la care salvatorii botoșăneni intervin.
Cele mai multe incendii de vegetație uscată au avut loc la Curtești (4), Brăești (3) și Ștefănești (3).
Reprezentanții ISU Botoșani arată că numărul persoanelor decedate în incendii în anul 2025 a crescut față de anul 2024. Astfel, prefectul Dan Nechifor a ținut să intervină și să tragă un semnal de alarmă.
Trimisul Guvernului în teritoriu a precizat că și anul acesta va fi unul secetos și pentru a gestiona eficient situațiile de urgență este nevoie și de sprijinul autorităților publice locale.
„Va fi un an secetos. După cum a spus și domnul colonel, de fiecare dată avem nevoie de sprijinul reprezentanților din UAT-urile din județul Botoșani. Așa cum am cerut sprijinul și în perioada iernii pentru persoanele vulnerabile, așa și acum. Numărul persoanelor decedate în incendii în anul 2025 a crescut exponențial față de 2024 tot din cauza neimplicării autorităților publice locale în identificarea persoanelor nedeplasabile și vulnerabile”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
Prefectul Dan Nechifor susține că solicită el intervenția autorităților publice locale în numele celor de la ISU, deoarece pe primari îi privește în mod direct, fiind vorba de comunitățile lor.
„O să avem aceeași situație în vara și toamna anului 2025 și vreau să trag un semnal de alarmă, dacă autoritățile publice locale nu se vor implica în semnalarea incendiilor de vegetație. Va fi un an secetos și chiar avem nevoie de ajutorul dumnealor. Îl solicit eu în numele colegilor de la ISU motivat de faptul că ei ar trebui să fie cei mai implicați deoarece este vorba de comunitățile lor”, a completat Dan Nechifor.