La finalul lunii septembrie zeci de pompieri din Botoșani și-au unit forțele pentru a interveni în sprijinul cetățenilor din județul Galați, alături de salvatori din întreaga țară.
Luni la amiază a avut loc o conferință de presă în care colonel Dan Decebal Muraru, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani, a vorbit și despre misiunea pompierilor botoșăneni la Galați. De asemenea, șeful ISU a precizat că și județul Botoșani este pregătit pentru astfel de intervenții.
Colonel Dan Decebal Muraru a apreciat mobilitatea IGSU prin care se alocă capabilități în județele afectate de dezastre naturale.
„Oamenii sunt pregătiți din punct de vedere al intervențiilor, echipamente sunt suficiente. Aici este de apreciată și mobilitatea structurilor Inspectoratului General care pot disloca în timp util capabilități în sprijinul altor județe sau zone de competență afectate”, a declarat colonel Dan Decebal Muraru, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani.
Cât despre implicarea pompierilor botoșăneni la Galați, șeful ISU i-a lăudat pentru faptul că s-au oferit voluntar, nu a trebuit să numească el angajați, deși condițiile de acolo au fost destul de dificile, iar orele de muncă epuizante.
„La Galați nu am fost pus în situația să numesc, oamenii au venit ei și au vrut să meargă. Condițiile au fost destul de dificile (...) Programul colegilor care au fost la Galați a fost undeva 07:00 – 21:00 din punctul de vedere al activității, dar dislocarea de la locul de cazare până la sectorul unde a fost atribuit a fost de la 6 dimineața până la 22 seara. Au fost oameni care au stat câte patru zile, cinci zile, șase zile. Este o muncă destul de susținută din punct de vedere al efortului”, a adăugat colonel Dan Decebal Muraru.
Totodată, colonel Dan Decebal Muraru spune că empatia este și o calitate a unui pompier. Asta pentru că în situațiile critice, în care trebuie să ajuți un om care a rămas fără agoniseala de o viață, intervine empatia și susținerea emoțională de care acești oameni au nevoie.
„Aici trebuie să fii și afectiv cu cetățeanul, trebuie să le vii în sprijin moral, trebuie să fii și puțin psiholog. Când vezi că nu mai ai nimic ești căzut din punct de vedere emoțional. De aceea asta este încă o calitate a salvatorului, aceea de a fi empatic cu cel aflat în situații dificile”, a completat colonel Dan Decebal Muraru, șeful ISU Botoșani.
O parte dintre pompierii care i-au ajutat pe oamenii de la Galați au trecut prin astfel de clipe în 2010, când în Dorohoi au avut loc inundații puternice. Unii salvatori au rămas fără casă sau fără mașină, iar ei erau în misiune.
„O parte dintre ei au trecut prin așa ceva, au fost martori la astfel de evenimente și știu cât este de important în astfel de situații o mână de ajutor în plus, de aceea este o încurajare pentru oamenii din zonă să vadă că nu sunt singuri. În momente critice omul are nevoie nu doar de suport financiar, ci și de suport moral. Foarte mulți dintre ei sunt colegi care au intervenit pe timpul inundațiilor din 2008, 2010 și au dorit să le arate că nu sunt singuri. Da, au fost situații cu pompieri care și-au pierdut casele, mașinile în timp ce ei interveneau să salveze bunurile și viețile oamenilor de la Dorohoi”, a spus și Dorina Lupu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al județului Botoșani.