Întrunită în ședință extraordinară de îndată, ședința de Consiliu Județean a stârnit încă de la început, vii controverse verbale, venite din partea opoziției, cei mai vocali fiind aleșii județeni liberali, Viorel Iliuță și Gabriel Alecsandru.
Consilierul județean Viorel Iliuță a solicitat conducerii CJ să amâne ședința de consiliu, invocând noul Cod Administrativ.
“Vă solicit amânarea pentru data de 26 martie a acestei ședințe pentru că efectiv nu am avut timp să studiem materialele pe care ni le-ați pus la dispoziție prea în scurt. Conform Noului Cod Administrativ putem apela la această amânare și nu cred că este vreo problemă”, a spus Viorel Iliuță. Secretarul general al Consiliului Județean, Stelică Bejinaru, a declarat că din punct de vedere legal, ședința de Consiliu Județean a fost convocată legal, neexistând niciun temei de amânare, chiar dacă liberalii au afirmat și prin vocea alesului Gabriel Alecsandru, că nu există un temei de urgență. Solicitarea amânării ședinței a fost supusă la vot și cum era de așteptat, consilierii social democrați au votat în unanimitate legalitatea întrunirii.
La unul dintre punctele de pe ordinea de zi, consilierii județeni au fost solicitați să aprobe sumele alocate pentru drumurile județene și comunale, moment în care consilierul Gabriel Alecsandru a dorit să amendeze proiectul de hotărâre, solicitând alocarea unor sume de echilibrare și pentru unitățile administrativ teritoriale conduse de primari liberali, care au fost vitregiți de fonduri, pe criterii politice, în opinia lor.
“Este nevoie de un echilibru. Nu se poate să aloci din aceste fonduri, peste 80 la sută primăriilor PSD și o diferență infimă celor din opoziție. Înțeleg că este vorba de un criteriu politic, dar diferența este mult prea mare. Există un excedent la nivelul Consiliului Județean care poate fi folosit. De ce nu se poate apela la acest excedent. Dacă luăm 1,5 milioane de lei de la Drumuri Județene și îl alocăm UAT-urilor care au primit fonduri mai puține putem crea o oarecare stabilitate”, a spus consilierul liberal. În replică, președintele Federovici a precizat că excedentul existent la nivelul Consiliului Județean, vor fi folosiți pentru sănătate, cultură și alte domenii de activitate din subordine. Fără niciun fel de probleme la vot, amendamentul lui Alecsandru a picat. Până la momentul votului per ansamblu al proiectului de hotărâre, președintele Doina Federovici a prezentat în detaliu, obiectivele de investiții ale Consiliului Județean, și cu toate că fondurile sunt insuficiente, a declarat că există o serie de obiective îndrăznețe, unele urmând să fie finalizate și altele să fie demarate. Și la acest punct, consilierii PSD au fost imbatabili și au votat în echipă, proiectul de hotărâre.
Și la capitolul alocării de bani din cota de 6 la sută din impozitul pe venit s-au iscat discuții, dar controversele verbale s-au finalizat tot cu un vot covârșitor al social democraților. Până la momentul votului pe acest proiect de hotărâre, președintele CJ, Doina Federovici i-a invitat pe consilierii județeni liberali, să semneze un memoriu adresat Guvernului României.
“Vă invit să semnați acest memoriu, alături de primarii din teritoriu și să solicităm alocarea de fonduri de la anexa 703. În acest fel vom putea împreună să dăm dovadă că vrem împreună binele acestui județ. Există cadru legal să se aloce aceste fonduri”, a spus Doina Federovici.
În acel moment, consilierii liberali au părăsit plenul ședinței, aleșii social democrați trecând fără probleme proiectul de hotărâre, președintele CJ, declarând ședința închisă.