În cadrul unei discuţii premergătoare întâlnirii ce va avea loc pe 31 august cu parlamentarii şi liderii sindicali, reprezentanţii sectorului patronal din Botoşani au trecut în revistă dificultăţile cu care se confruntă din cauza legislaţiei, a contextului economic, sau a unor deficienţe privind funcţionarea instituţiilor statului de la nivelul judeţului Botoşani.
La invitaţia prefectului au răspuns lideri ai UGIR 1903, PNR, CNIMMR, Patronatul Român, şi UGIR, lipsind doi dintre cei şapte reprezentanţi ai patronatelor în Comisia de Dialog Social. Gelu Lazăr a atras atenţia că în ultima perioadă s-au atins noi praguri istorice la utlităţi, fără ca măcar să se discute aceste modificări.
Am învedere scumpirea cu 5% a energiei electrice, scumpirea apei, sau facturarea apei meteorice într-o perioadă de secetă devastatoare., a explicat liderul CNIMMR.
În special societăţile mari au o idee foarte clară asupra ritmului în care se scumpesc utilităţile. Dacă în 2000 cheltuiala cu utilităţile era de 6 cenţi pe produs, acum este de 15-16 cenţi. Aproape s-a triplat., a afirmat şi Manuela Zarug, preşedintele UGIR 1903.
Reprezentantul PNR, alături de cel al Patronatului Român, a semnalat prefectului că instituţiile de control realizează verificări selectiv şi fără a fi trecute în Registrul de control, Adrian Constantinescu solicitând detalii asupra unor astfel de aspecte, pentru a putea declanşa verificări.
Cea mai gravă problemă ridicată de liderii patronali a fost, însă, cea a arterelor rutiere ce leagă judeţul de Sudul şi Vestul ţării. Opiniile acestora converg spre urgenţa cu care trebuie identificate soluţii pentru ca drumurile europene spre Iaşi şi Suceava să fie modernizate.
Se impune o bună colaborare şi implicarea tuturor factorilor politici şi administrativi de la nivelul judeţului în vederea soluţionării acestei mari probleme a botoşănenilor. De aceea, discuţia cu parlamentarii programată pentru 31 august va fi binevenită., a declarat Adrian Constantinescu, prefectul judeţului Botoşani.