Testarea teoretică DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) pentru obținerea permisului auto categoria B constă în 26 de întrebări, fiecare având trei variante de răspuns.
Întrebările pot avea unul, două sau toate răspunsurile corecte, iar chestionarul trebuie finalizat în 30 de minute. Pentru a promova această probă și a avea acces la proba practică, candidații trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări, scrie playtech.ro.
Provocările examenului teoretic
După 5 răspunsuri greșite, proba teoretică susținută pe calculator se oprește automat, ceea ce pune presiune pe candidați să fie bine pregătiți și să evite întrebările capcană.
Iată câteva dintre cele mai dificile întrebări la care mulți candidați greșesc frecvent:
1. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplică măsura reținerii permisului de conducere?
A. pentru neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului; B. pentru nerespectarea dispozițiilor legale referitoare la depășire; C. pentru nerespectarea normelor privind folosirea luminilor pe timp de noapte.
Răspuns corect: A, B
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile neoprirea la semnalul regulamentar al polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, nerespectarea regulilor privind depășirea poate duce la suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
2. În care dintre următoarele situații sunteți obligat să circulați cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități?
A. în curbele deosebit de periculoase, semnalizate ca atare; B. în curbele în care vizibilitatea este sub 50 m; C. în zonele în care este interzisă depășirea.
Răspuns corect: B
Este obligatoriu să circulați cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în curbele în care vizibilitatea este sub 50 de metri. Aceasta măsură de siguranță este menită să prevină accidentele în zonele unde vizibilitatea este sever redusă, permițând șoferilor să reacționeze în timp util la eventualele obstacole.
3. Brațul drept, întins orizontal, al polițistului indică „Oprire“ pentru:
A. vehiculele și pietonii care vin din față; B. vehiculele și pietonii care vin din spate; C. vehiculele și pietonii care vin din față și din spate.
Răspuns corect: C
Semnalele polițistului care dirijează circulația au următoarele semnificații: brațul sau brațele întinse orizontal semnifică „oprire“ pentru toți participanții la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcția sau direcțiile intersectate de brațul sau brațele întinse.