SCANDALUL INTERNAȚIONAL al mamografiilor. Femeile fac chimioterapie fără să aibă CANCER!

SCANDALUL INTERNAȚIONAL al mamografiilor. Femeile fac chimioterapie fără să aibă CANCER!
Obsesia pentru mamografii a dublat numărul femeilor depistate cu cancer la sân în stadiu inițial. Multe dintre acestea însă nu ar fi făcut niciodată această boală, este ipoteza lansată de un studiu american, care subliniază că screeningul exagerat a dus la fenomenul supradiagnosticării.

Până la o treime dintre cazurile nou depistate de cancer la sân în stadiu incipient sunt supradiagnosticate, estimează oamenii de ştiinţă de la "Oregon Health and Science University". În ultimii trei ani, mamaografiile efectuate în exces de la vârste fragede au dus la supradiagnosticarea a peste un milion de femei, relatează foxnews.com.

"Este o problemă mai mare decât ne putem imagina, în SUA", este avertismentul doctorului Archie Bleyer, unul dintre autori. Un alt studiu al cercetătorilor norvegieni prezintă aceeaşi concluzie, estimând că până la 20% dintre cazurile de cancer la sân sunt supradiagnosticate.

Confuzie asupra vârstei la care trebuie făcute mamografiile

Există diferite recomandări în ceea ce priveeşte screeningul pentru cancer mamar. În timp ce Societatea Americană de Onclogie recomandă efectuarea de mamografii anuale după vârsta de 40 de ani, o altă organizaţie americană din domeniul sănătăţii spune că aceste investigații trebuie efectuate o dată la doi ani, şi doar după vârsta de 50 de ani.

"The U.S. Preventive Services Task Force" justifică diferenţa de zece ani dintre cele două recomandări tocmai prin faptul că nu există suficiente dovezi care să ateste că beneficiile aduse de mamografii femeilor peste 40 de ani sunt mai mari decât riscurile.

Tratamentul modern a crescut speranța de viață

Rezultatele fals pozitive ale acestor investigaţii imagistice mai mult creează panică şi impun efectuarea de biopsii inutile care mai mult zgândără o boală ce nu ar fi făcut probleme niciodată. Unele femei chiar ajung să facă radioterapie sau tratament cu citostitice, care mai degrabă induc neoplasme.

Rata de mortalitate din cauza cancerului a scăzut cu 28% în ultimele trei decenii, însă oamenii de ştiinţă spun că această îmbunătăţire a situaţiei nu se datorează screeningului, ci tratamentelor modern, scrie Evenimentul Zilei.

Vezi si De ce nu prevenim cancerul?
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
167

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
316

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
72

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...