Scandal pe rezultatele de la Evaluarea Nationala. "Subiectele au fost cu 30-40 la suta mai uşoare decât anul trecut"

Numărul mare de "matematicieni" răsăriţi după examen nu reflectă nivelul real al cunoştinţelor. Profesorii spun că subiectele au fost printre cele mai uşoare din ultimii ani.

Rezultatele peste aşteptări ridică semne de întrebare. În timp ce actulii şefi din Educaţie pun avalanşa de "zecari" pe seama meditaţiilor şi implicării profesorilor, dascăli cu experienţă susţin că numărul mare de "genii" se datorează nivelului extrem de scăzut al subiectelor. Lipsa concurenţei reale îi va dezavantaja pe elevii buni la admiterea la liceu, unde nota de la Evaluarea Nationala Ă 2013 contează în proporţie de 50%.

Scandal cu iz politic

Aproape 76% grad de promovabilitate (cu 10% mai mult faţă de 2012), aproape 1.300 de note de zece la matematică, 160 de note de zece la limba română şi 30.000 de note între 9 şi 10, acestea sunt "roadele" culese de elevii de clasa a VIII-a. Saltul rezultatelor e privit cu reţineri de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

"Dacă rezultatele reflectă realitatea, atunci avem un salt spectaculos. Dacă subiectele au fost manipulate astfel încât procentajele să fie artificial de mari, atunci ne aflăm în faţa unei fraude instituţionale comandate politic. Ori, aici nu e vorba de un examen cu respins/ admis. Dacă aplatizezi valorile, nu vei avea o ierarhie". De cealaltă parte, fosta şefă de la Educaţie , Ecaterina Andronescu, consideră că "Evaluarea nu e un concurs şi nu trebuie dusă în spectrul politic".

Dacă în ceea ce priveşte subiectele la română diferenţele faţă de anii trecuţi nu sunt semnificative, în cazul matematicii, considerată "cuiul", ele au fost flagrante, susţin profesorii consultaţi de EVZ. "Urmăresc subiectele de 20 de ani, iar anul acesta au fost clar cu 30-40% mai uşoare faţă de anul trecut. Nu am văzut ecuaţii sau exerciţii de trigonometrie, iar problema cu «câte mere are Ana» e de clasa a treia",  a declarat Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi profesor de matematică, pentru Evenimentul Zilei.

Specialistul spune că e imposibil să creşti nivelul elevilor atât de repede, în condiţiile în care programa pentru examen cuprinde şi materia din anii anteriori. "Sunt 29.000 de note între 9-10, plus cele 1.300 de zece. E imposibil să avem atâtea genii, cu toate meditaţiile din lume".

"Nu a existat un subiect care să facă diferenţa"


Şi profesorul de matematică Mihai Ionescu atrage atenţia că nu a existat un subiect care să departajeze elevii de nivel mediu de cei avansaţi. "Toate subiectele au fost cu 10-15% mai uşoare faţă de cele de anul trecut. Subiectul al treilea, geometria, care trebuia să facă diferenţa, a fost şi el accesibil. Chiar şi ultimul subpunct".

"Geniile" de la Evaluare, următorii picaţi de la BAC


A trişa cu rezultatele la examenele naţionale doar pentru a da bine în statistici poate avea consecinţe sociale grave. "Astfel de rezultate strălucite distorsionează părerea elevilor şi a părinţilor despre nivelul lor de pregătire. Dacă a luat copilul 9, părintele va zice, gata, îl dau la mate-info, iar de aici traseul educaţional prost ales. Apoi se va întreba de ce a picat BAC-ul", atrage atenţia specialistul Ştefan Vlaston. Profesorul este de părere că "trebuie să calibrăm nivelul subiectelor de la Evaluarea Naţională cu ceea ce urmează, pentru că elevii care au luat acum note de 8 şi 9 se vor îngrozi când se vor lovi de matematica de la liceu", relateaza evz.ro.

Peste 70% dintre elevii din judeţul Botoşani care au absolvit clasa a VIII-a au luat note peste 5 la evaluarea naţională susţinută în această săptămână, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Mihaela Huncă.

Potrivit acesteia, din cei 4.426 de elevi înscrişi la acest examen, 71% au luat note de promovare, în condiţiile în care, în 2012, doar 55,5% dintre elevi au luat note peste cinci.

Media examenului naţional a fost, la nivelul judeţului Botoşani, de 6,40, cu 0,99 puncte mai mare decât în anul precedent.
Potrivit şefului IŞJ, şase elevi au avut media zece, iar alţi 564 au fost notaţi între 9 şi 9,99.


 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sistemul informatic de monitorizare electronică, implementat și la nivelul județului Botoșani!

astăzi, 17:50

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și &icir...

Scandalagii amendați de jandarmi la Zilele municipiului Dorohoi! (foto)

astăzi, 17:15

Cu toate acestea, nu au fost tolerate faptele antisociale, în acest sens fiind aplicate 17 sancțiuni contravenționale în sumă totală de aproximativ 12000 de lei. Cea mai mare amend...

(P) Cum și unde ar trebui să depozitezi un dulap pentru arme?

astăzi, 17:01

Un dulap arme omologat nu este doar o obligație legală, ci și o garanție a protecției armelor tale. Depozitarea corespunzătoare a armelor nu doar că îți păstrează investiția în...