Scăderi semnificative de salarii pentru unii angajați din învățământul botoșănean!

Scăderi semnificative de salarii pentru unii angajați din învățământul botoșănean!
Noua salarizare din sistemul de învățământ, aplicabilă începând cu data de 1 august, prin OUG 20, vine cu scăderi de salarii, și nicidecum majorări, pentru unele categorii de personal din sistemul de învățământ.

Anomaliile pe care le generează această ordonanță au fost aduse în atenție de Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani, în cadrul ultimei ședințe a Comisiei de Dialog Social de la Instituția Prefectului.

Acesta a precizat ca cei afectați în sens negativ de noile prevederi legislative sunt în special contabilii și secretarii de școli. 

"Dacă Ordonanța spunea că niciun salariu nu scade începând cu 1 august în învățământ sunt numeroase salarii care scad pentru că prin normele metodologice de aplicare a ordonanței Ministerul da redefinit condițiile de ocupare a unor funcții. Mă refer la funcțiile de conducere ocupate de secretari și contabili. Sistemul de salarizare din învățământ este gestionat printr-o aplicație unică la nivel național, gestionată de o firmă din afara Ministerului, ceea ce este anormal. Nu se poate respecta Ordonața că aplicația nu dă voie și s-a ajuns în situația ca în școli salariile secretarilor și contabililor se prelucrează pentru luna iulie și li se taie indemnizația de conducere retroactiv, deși pe fluturaș în mână oamenii au luat banii și se aplică fără acele indemnizații de conducere. Nu se poate face așa ceva. Oamenii sunt deja impacientați. Ministrul, primul-ministru, spun ceva dar de fapt se întâmplă altceva. Contractele de muncă rămân aceleași dar oamenilor li se taie salariul", a menționat Liviu Axinte.

Acesta a venit și cu exemple concrete. Într-o școală cu 30 de clase un contabil beneficiază de indemnizație de conducere, dar în două școli cu 16-17 clase nu beneficiază de indemnizație.

"Această Ordonanță deși a avut un anumit scop nu a dus decât la tăierea salariilor unor persoane și este făcută în beneficiul celor care gestionează sistemul, inspectori și directori. În cazul profesorilor avem modificări de 10-20 de lei, și avem tăieri la contabili și secretari", a mai spus Axinte.

Sindincaliștii au semnalat deja aceste anomalii la Ministerul Educației și spun că dacă nu se va reveni asupra reglementărilor legislative vor ieși în stradă sau vor deschide acțiuni în instanță.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sfințire de paraclis și hram la Mănăstirea Coșula. Ierodiacon hirotonit preot, starețul a primit ”Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” (Foto)

astăzi, 07:42
37

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și ...

Medic din Botoșani, despre cum putem preveni o problemă pentru a evita complicațiile grave! (Foto)

astăzi, 07:17
147

Este vorba despre amigdalita cronică cu cazeum.În primul rând, dr. Diana Anca Sauciuc, medic specialist ORL din Botoșani, explică diagnosticul de amigdalită cronică: ”Este o...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Andronic şi soţia sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie şi Teofan (Dezlegare la peşte)

astăzi, 07:00
20

Sfinţii Andronic şi Iunia (sec. I) erau rude cu Sfântul Apostol Pavel şi au crezut în Hristos îna­intea Apostolului Neamurilor, precum însuşi mărturiseşte el în...