Scădere considerabilă a indemnizaţiilor directorilor de la Nova Apaserv! Componenta variabilă a "zburat"!

Scădere considerabilă a indemnizaţiilor directorilor de la Nova Apaserv! Componenta variabilă a "zburat"!
Conducerea operatorului de apă a rămas fără componenta variabilă care s-a adăugat indemnizaţiei pe care o obţine pentru administrarea Nova Apaserv. Asta în urma şedinţei Consiliului Judeţean, în urma căreia aleşii au decis suspendarea din bugetul pe 2016 a capitolului privind componenta variabilă.

În şedinţa ordinară, aleşii au avut la mapă proiectul privind acordarea unui mandat special reprezentantului judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor Nova Apaserv în vederea aprobării bugetului pe anul în curs.

"Eu pornesc de la ideea că o societate comercială trebuie să aibă bugetul, probabil şi cei de la Nova Apaserv ştiu lucrul acesta şi cred că forţează un pic nota. Am câteva lucruri pe care le-am observat. În primul rând cred că e o mica şmecherie. În proiectul de hotărâre se spune că partea variabilă dispare şi suma ar fi de 300 şi ceva de mii, dare a este păstrată intactă în anexa care face parte din această hotărâre. Dar o creştere salarială pentru directori 2016- 2017 comparativ cu 2015 cu 202% mi se pare că atinge alte cote. De asemenea, dacă comparăm cu 2014, creşterea este cu 240%. Fără partea variabilă, creşterea ar fi de 145%. Şi 45% la creşterea salariului ar fi mare, dar să spunem că ar fi acceptabilă", a declarat Gheorghe Vâzdoagă, adăugând că un salariu al directorului unei instituţii subordinate CJ care să fie mai bine de dublu faţă de salariul preşedintelui CJ este inacceptabil.

Gabriel Cârlan, managerul Nova Apaserv, a explicat că majorarea pe componentă variabilă se referă la faptul că anul trecut, directorii au beneficiat de această component doar două luni, în noiembrie şi decembrie, or în acest an ar fi vorba de 12 luni, de aici şi diferenţele semnificative.

Dorin Ciuştea a susţinut că bugetul operatorului de apă ar fi trebuit să fie verificat printr-un control financiar de gestiune.

"Nu ştiu dacă există un asemenea compartiment la Nova Apaserv. Există însă o hotărâre de guvern care spune că trebuie să avem acest control financiar de gestiune la instituţiile subordonate statului şi unităţilor administrativ- teritoriale şi rolul preventive al acestui control este tocmai de a verifica legalitatea acestui buget", a susţinut consilierul judeţean.

Dumitru Zmău a venit cu idea introducerii unui amendament care să suspende partea variabilă a indemnizaţiilor directorilor Nova Apaserv, astfel încât bugetul să fie aprobat tocmai pentru ca sociesă poată funcţiona. "Mă refer la faptul că acolo sunt salariaţi care au nevoie de salarii şi investiţii care trebuie să se facă", a spus acesta.

Cătălin Flutur a atras atenţia că salarizarea conducerii Nova Apaserv nu este apanajul consilierilor judeţeni ci a Consiliului de Administraţie, or nu înţelege agitaţia creată în jurul acestui subiect.

"Bugetul trebuia să fie aprobat din martie, din aprilie pentru că societatea are nişte angajamente care trebuie să fie respectate. Mandatul nostru, al AGA, se opreşte la Consiliul de Administraţie, acesta urmând să decidă cota variabilă. CA este singurulîn măsură să stabilească nivelul salarizării managerilor, nu AGA. Noi putem să stabilim nişte limite şi nu am văzut aceste limite. Cred că o reformulare a articolului în care să spunem clar că dispare cota variabilă de la Consiliul de Administraţie şi suspendăm poziţia 110 (referitoare la component variabilă a directorilor, n.r.) până apare un studiu comparativ pe care să-l facă societatea serios, dacă o să-l facă, şi apoi CA să decidă dacă aprobă această componentă variabilă pentru directori", a susţinut alesul judeţean.

Secretarul judeţului, Stelică Bejenariu, a venit cu surpriza şedinţei, susţinând că el nu poate da avizul de legalitate al hotărârii în condiţiile în care nu sunt întrunite aceste condiţii de legalitate, în lipsa unui studiu comparativ bine fundamentat.

"Colegii de la compartimentul de specialitate au constatat că la fundamentarea acestui buget nu au fost respectate toate obligaţiile legale. Acel studiu prevăzut în lege trebuie să ateste îndeplinirea condiţiilor stabilite de Ordonanţa 109. În momentul ăsta,, chiar şi cuprinderea în buget a articolului suspendat, dar nu ştim până la ce termen, care este condiţia suspensivă, nu este, din punctul meu de vedere, legal. Aşa cum a fost formulat proiectul de hotărâre, era cu diminuarea acestor sume şi rămâne cota fixă în continuare", a declarant secretarul judeţului.

Până la urmă, bugetul a fost aprobat cu 23 de voturi pentru, în forma prezentată.

"Practic, prin aprobarea bugetului, acea cotă variabilă dispare. Suntem în situaţia în care până la această data, directorii au luat această cotă variabilă şi vor fi nevoiţi să o restituie pentru că mandatul care s-a dat astăzi reprezentantului judeţului şi la ora 14 are loc AGA care să aprobe bugetul nu va mai cuprinde această cotă variabilă. Deci ei vor lua de acum numai salariul fix, aşa cum a fost stability, iar pentru perioada ianuarie- aprilie vor restitui acea sumă. În prezent, salariul lui (Gabriel Cârlan, managerul Nova Apaserv, n.r.) depăşeşte 10.000 de lei brut. Cota variabilă, acolo s-au vehiculat sume de 15.000- 20.000, dar erau cu tot cu tot ceea ce înseamnă împozit pe asigurări sociale, cheltuieli cu munca vie. Deci bugetul în instituţie este evidenţiat separate faţă de fondul de salarii. Dacă fac acel studio şi vin cu rectificare de buget care să primească avizul de legalitate, pot veni înapoi după cota variabilă", a declarat Gheorghe Sorescu, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
737

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
341

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
99

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...