Recent, un tânăr de 20 de ani din comuna Volovăț, Suceava, identificat în trafic conducând un autoturism pe raza municipiului Rădăuți, a ignorat semnalul regulamentar de oprire al polițiștilor, sporind viteza de deplsare și adoptând o manieră agresivă de conducere. Polițiștii aflați în urmărire au somat acustic șoferul să oprească, însă acesta a refuzat, sporind în mod constant viteza de deplasare și încercând să beneficieze de avantajul motorizării vehiculului condus.
Desfășurare de forțe
Polițiștii au evaluat în mod obiectiv situația și nu au utilizat armamentul din dotare, întrucât din cauza vizibilității reduse nu se putea stabili existența în habitaclu a unor alte persoane, eventual posibili minori. De asemenea, viteza excesivă cu care rula șoferul urmărit putea genera un risc rutier sporit atât pentru șofer cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Vehiculul a rămas în atenție, fiind transmis tuturor echipajelor din teren.
Ulterior, o patrulă din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuți în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Rădăuți, respectiv pe strada Calea Bucovinei a observat circulând în sensul giratoriu din intersecția străzilor Calea Bucovinei cu DN CRD, având direcția de deplasare către comuna Volovăț autoturismul indicat. Profitând de topografia zonei, s-a procedat la oprirea autotursimului fără incidente, folosind semnalele acustice și luminoase ale autospecialei de poliție.
În urma legitimării, șoferul a fost condus la sediul Poliției Municipiului Rădăuți, unde a fost testat cu aparatrul etilometru și cu aparatul pentru detectarea substanțelor interzise, rezultatele fiind negative.
Infracțiuni în lanț și sancțiuni pe măsură
Totodată, polițiștii au documentat abaterile rutiere săvârșite, fiindu-i aduse la cunoștință procesele verbale de constatare a contravenției: adoptarea unui comportament agresiv în trafic, neoprire la semnalele polițiștilor, depășirea unui autoturism încălcând marcajul longitudinal continuu care desparte sensurile de mers, conducerea nejustificată pe sensul opus de mers, în urma cărora a fost sancționat cu suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice pe o perioadă de 360 de zile și cu amendă contravențională în suma de 8.580 de lei.
De ce vă oprește echipajul de poliție
Oprirea şi controlul vehiculelor sunt activităţile care au drept scop verificarea atentă a acestora (inclusiv a portbagajului), a documentelor conducătorului de vehicul şi, după caz, a pasagerilor, bagajelor ori a legalităţii transporturilor de bunuri sau persoane.
Poliţiştii rutieri pot să efectueze oprirea şi controlul asupra oricărui vehicul aflat în zona de competenţă, precum şi pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice.
Oprirea vehiculelor în trafic se realizează prin executarea semnalelor regulamentare, prevăzute de lege, de către poliţistul rutier sau cu aviz de desfășurare a activităților pe linie rutieră.
Oprirea şi controlul unui vehicul se execută de către poliţistul rutier în următoarele cazuri:
- când se constată încălcări ale normelor rutiere;
- în situaţia în care există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
- când descrierea corespunde unei persoane căutate potrivit legii;
- când deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
- pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
- în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.
Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile acestuia.
Oprire în funcție de comportamentul șoferului
În funcţie de comportamentul şi reacţia conducătorului vehiculului faţă de semnalul de oprire al poliţistului rutier:
Oprirea prin conformare la semnalul poliţistului rutier, când conducătorul vehiculului opreşte la semnalul acestuia;
Oprire forţată, când:
- conducătorul vehiculului aflat în mers, căruia i-a fost efectuat semnalul de oprire, refuză să oprească şi îşi continuă deplasarea determinând urmărirea sa de către echipajul poliţiei;
- vehiculul este oprit, iar conducătorul, care nu se află în interiorul acestuia, revine cu intenţia de a-l pune în mişcare, ignorând dispoziţiile poliţistului;
- poliţiştii sunt informaţi, prin diferite mijloace de comunicare, despre un conducător de vehicul, suspect în trafic, pretabil a nu se supune controlului;
- conducătorul vehiculului opreşte iniţial la semnalul poliţistului rutier, iar în timpul controlului pleacă, nerespectând indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.
Apel la responsabilitate
Polițiștii atrag încă o dată atenția supra responsabilității la volan atât în ceea ce privește componenta juridică de respectare a legislației rutiere în vigoare, cât și cu privire la responsabilitatea socială prin protejarea unor valori primordiale precum sănătatea și viața.
Polițiștii reiterează un apel către toți participanții la trafic, în special către cei predispuși la încălcarea legislației: Respectați legea! Nu vă puneți în pericol sănătatea, viața și libertatea!