Sanctiuni mai mici pentru cei care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor!

Intrarea in vigoare a Noilor Coduri penale, din 1 februarie 2014, a adus cateva schimbari in ceea ce priveste infractiunile electorale. Pentru ca, in acest an, in Romania se vor desfasura atat alegerile europarlamentare, cat si cele prezidentiale, e bine de stiut ce risca cei care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor sau cei care falsifica buletinele de vot.

Noul Cod penal, aplicabil deja de aproape o luna, stabileste pedepse usor mai mici fata de vechile reguli in materie pentru cei care incalca regulile privind alegerile electorale.

Astfel, conform prevederilor legale, cei care incredinteaza urna speciala altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare (BSV) sau cei care transporta urna speciala fara a face parte din BSV vor fi pedepsiti acum cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, desi pana la 1 februarie fapta se sanctiona cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

De asemenea, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care promit sau ofera bani si alte bunuri materiale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat. In plus, acestora li se vor interzice si anumite drepturi.

Aceasta in conditiile in care vechiul Cod penal prevedea ca infractiunile de mai sus se pedepseau cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiti si cei care voteaza fara a avea acest drept, cei care voteaza de doua sau mai multe ori, precum si cei care introduc in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul un alegator. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Si in aceste situatii, pedeapsa era mai mare, vechiul Cod stabilind inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

Mai mult decat atat, in aceste cazuri sanctiunea nu doar a scazut, prin comparatie cu reglementarile anterioare, ci s-a introdus si simpla amenda, la care se adauga si interzicerea exercitarii unor drepturi. "Fapta persoanei (...) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi", se mentioneaza in noul Cod.

Prin comparatie cu vechiul Cod, pedeapsa scade si pentru cei care tiparesc si utilizeaza date de acces false, acceseaza fraudulos sistemul de vot electronic sau falsifica buletinele de vot in format electronic. Astfel, acestia risca acum inchisoarea de la unu la 5 ani, in timp ce anterior datei de 1 februarie, ei puteau primi inchisoare stricta de la 2 la 7 ani.

In schimb, pedeapsa cu inchisoarea de la 2 la 7 ani s-a pastrat pentru cei care ataca, prin orice mijloace, sectia de votare. Mai mult decat atat, legea stabileste ca persoanei in cauza i se vor interzice anumite drepturi.

Deschiderea anticipata a urnelor, pedepsita acum doar cu amenda

Reglementarile actuale prevad ca violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda. Pe de alta parte, daca fapta este comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa va fi inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Totodata, deschiderea urnelor, inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Practic, pedeapsa a scazut si pentu aceasta fapta, intrucat vechiul Cod prevedea doar inchisoare de la un an la 5 ani.

In ce priveste falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale, aceasta se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. "Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si inscrierea in copia de pe lista electorala permanenta ori de pe lista electorala complementara a unor persoane care nu figureaza in aceasta lista", se mentioneaza in noul Cod penal.

In plus, noile reguli introduc pedepse pentru infractiuni care inainte nu era cuprinse in legislatie. Astfel, potrivit NCP, folosirea unui program informatic cu vicii care altereaza inregistrarea ori insumarea rezultatelor obtinute in sectiile de votare sau determina repartizarea mandatelor in afara prevederilor legii se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru  introducerea de date, informatii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informational national necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

Important! Inclusiv tentativa se pedepseste, scrie avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!

Thursday, 14 November 2024

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...

Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!

Thursday, 14 November 2024

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...

Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!

Thursday, 14 November 2024

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...