Sanatoriul Guranda lupta sa supravietuiasca, cu 32 de angajati si 18 bolnavi!

Sanatoriul Guranda lupta sa supravietuiasca, cu 32 de angajati si 18 bolnavi!

 Daniela Lozneanu, manager Sanatoriul Guranda  

Consilierii judeteni cauta solutii pentru Sanatoriului de la Guranda. Membrii Comisiei buget-finante si cei ai Comisiei de sanatate din cadrul Consiliului Judetean au avut, marti, o intalnire cu conducerea Sanatoriului de la Guranda si cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica, ocazie cu care fiecare parte si-a spus punctul de vedere in legatura cu situatia din aceasta unitate spitaliceasca.

Consilierii judeteni s-au aratat nemultumiti de faptul ca lunar Sanatoriul plateste o chirie consistenta, de 4.600 de lei, avand in vedere ca imobilul si terenurile au fost retrocedate.

Acestia spun ca o astfel de cheltuiala nu se justifica, in conditiile in care in unitatea spitaliceasca sunt internati doar 18 bolnavi. Pe langa toate acestea, consilierii judeteni sunt de parere ca numarul angajatilor de la Guranda este mult prea mare, in raport cu cel al bolnavilor, acolo fiind la ora actuala 32 de salariati.

"O chirie de 4.600 de lei pe luna este prea mult pentru judetul Botosani, avand in vedere situatia economica de la noi. Nu vrem sa luam o hotarare in detrimentul sanatatii botosanene, dar trebuie sa vedem ce se intampla cu banul public si daca numarul de internari lunare care se face la Guranda justifica toate aceste cheltuieli. Vrem sa judecam lucrurile la rece, in perspectiva desfasurarii unei activitati normale intr-o unitate spitaliceasca", a declarat consilierul judetean Dumitru Codreanu.

O varianta ar fi aceea ca Sanatoriul de la Guranda sa functioneze in continuare in aceeasi locatie, insa sa ocupe doar o parte din cladiri. Si sa nu se mai perceapa chirie, ci acestea sa fie achizitionate de catre Consiliul Judetean, mai ales ca unul dintre proprietari doreste sa vanda partea sa.

"Acolo unde in prezent functioneaza Sanatoriul de la Guranda, sediul se afla de fapt pe doua proprietati, o proprietate a unui austriac si alta a unei doamne din Botosani, doamna care doreste sa vanda partea sa. Pe terenul acesteia, care este de circa 9.000 de metri patrati, exista un pavilion, unde a functionat spitalul inainte, cand avea mai multi pacienti. S-ar putea opta sa se renunte la spatiul de pe proprietatea austriacului, care presupune cheltuieli mari, si sa se cumpere cealalta parte. S-a propus o evaluare a ceea ce este acolo si in functie de pretul evaluatorului, Consiliul Judetean va analiza daca este oportun sa se cumpere acel spatiu", a declarat consilierul judetean Pavel Rusu.

Varianta functionarii in aceeasi locatie este agreata si de catre cei din conducerea Sanatoriului de la Guranda. Managerul de la Guranda, Daniela Lozneanu, sustine ca mutarea bolnavilor din acel spatiu ar reprezenta o adevarata problema, in conditiile in care marea lor majoritate sunt bolnavi cronici, fiind o adevarata bomba biologica. Aceasta sustine ca unitatea pe care o conduce are resurse financiare pentru a functiona.

"Noi nu avem probleme cu banii, ne descurcam cu ceea ce primim de la Casa de Asigurari de Sanatate. Atata timp cat Sanatoriul are bolnavi internati, el poate functiona fara niciun fel de probleme, putem sa ne descurcam singuri si sa acoperim toate aceste cheltuieli, chiar si cu chiria", a declarat Daniela Lozneanu, manager Sanatoriul Guranda.

Consilierii judeteni asteapta un raspuns de la cei din conducerea Sanatoriului, pana pe data de 20 februarie si, cel mai probabil, situatia unitatii spitalicesti va fi pusa in discutie in sedinta de Consiliu Judetean de luna viitoare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Poli Iași, mâine de la ora 17:30

astăzi, 19:08

Meciul retur dintre FC Botoșani și Poli Iași se va juca mâine, în etapa cu numărul 17 a Superligii. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Poli Iași! Până în preze...

Sancțiuni aplicate de polițiști alegătorilor din județ „certați” cu ordinea!

astăzi, 19:05

Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale în valoare de peste 11.000 de lei persoanelor care au continuat propaganda electorală, au fotografiat buletinul de vot, au comercializat băutur...

Cine sunt cei mai harnici votanți din județul Botoșani!

astăzi, 18:51

Cei mai mulți votanți din județul Botoșani provin din mediul rural - 80.000 de cetățeni, față de urban – 63.000 de alegători. După gen, cele mai multe buletine de vot au fost băgat...